Όταν το δέρμα υφίσταται ξαφνικές αλλαγές οι οποίες επηρεάζουν την λειτουργία παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης, των πρωτεϊνών δηλαδή που υποστηρίζουν την δερματική δομή, είναι πολύ πιθανό το αποτέλεσμα να αποτυπωθεί με την δημιουργία αυτών των μικρών ουλών.
Οι ακριβείς γενετικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην δημιουργία ραγάδων δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί όμως υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες που φαίνεται να βοηθούν στην εμφάνιση τους.
Κατά την διάρκεια της ανάπτυξης: Οι έφηβοι συχνά εμφανίζουν ραγάδες καθώς σε αυτή την περίοδο της ζωής τους το σώμα βιώνει μια έκρηξη ανάπτυξης και μεγάλες ορμονικές αλλαγές.
Εγκυμοσύνη: Σε αυτή την περίπτωση, οι ραγάδες είναι αποτέλεσμα της ταχύτητας με την οποία το δέρμα τεντώνει καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται, σε συνδυασμό επίσης με μεγάλες ορμονικές αλλαγές.
Γρήγορη απώλεια ή αύξηση βάρους: Οι αλλαγές βάρους μπορούν επίσης να επηρεάσουν την υφή του δέρματος το οποίο τεντώνεται ή συρρικνώνεται λόγω της αλλαγής στο βάρος.
Χρήση στεροειδών: Η μακροχρόνια χρήση τοπικών στεροειδών οδηγεί σε λέπτυνση της επιδερμίδας και μείωση του κολλαγόνου, με αποτέλεσμα την δημιουργία ραγάδων.
Σύνδρομο Cushing: Η συγκεκριμένη κατάσταση εμφανίζεται όταν το σώμα παράγει πάρα πολύ κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες. Ένα από τα κύρια σημάδια είναι η αύξηση βάρους. Καθώς το δέρμα τεντώνεται, θα μπορούσε να σχηματίσει ραγάδες.
Πώς αναπτύσσονται οι ραγάδες;
Το οξύ στάδιο των ραγάδων είναι εκείνο όταν οι ραβδώσεις έχουν κόκκινο χρώμα, είναι επίπεδες ή ελαφρά ανυψωμένες και μερικές φορές συνοδεύονται από αίσθημα κνησμού.
Ανάλογα με τον τόνο του δέρματος, οι ραγάδες μπορεί να είναι ροζ, κοκκινωπές, καφέ ή σκούρες καφέ. Με την πάροδο του χρόνου, τα σημάδια ξεθωριάζουν στο χρόνιο στάδιο τους, όπου πλέον εμφανίζονται λεπτότερα, ζαρωμένα και ανοιχτόχρωμα.
Παρότι οι ραγάδες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, συνήθως παρατηρούνται σε περιοχές που τείνουν να αποθηκεύουν λίπος.
Σπιτικά… γιατροσόφια
Γενικά, η αντιμετώπιση μιας ραγάδας είναι δύσκολη υπόθεση, λένε οι δερματολόγοι. Ορισμένα προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν ωστόσο στην πρόληψη τους ή να βελτιώσουν την όψη του δέρματος.
Αμυγδαλέλαιο: Έχει ευεργετικές ιδιότητες λόγω των ενυδατικών του συστατικών και σε συνδυασμό με τοπικό μασάζ μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για εγκύους, καθώς σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση του είναι απολύτως ασφαλής τόσο για την μέλλουσα μητέρα όσο και για το κυοφορούμενο έμβρυο.
Υαλουρονικό οξύ: Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να εξουδετερώσει την τάση του δέρματος να γίνεται λεπτότερο καθώς διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου. Ωστόσο, η επίδραση του υαλουρονικού οξέος στην πρόληψη των ραγάδων παραμένει ασαφής. Μια διπλή τυφλή μελέτη σε έγκυες γυναίκες που χρησιμοποιούσαν κρέμα που περιέχει υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες και λιπαρά οξέα έδειξε μείωση των ραγάδων σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Ωστόσο, λόγω και των υπολοίπων συστατικών απαιτείται, λένε οι ειδικοί, περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστούν οι πραγματικές επιδράσεις αποκλειστικά του υαλουρονικού οξέος.
Centella asiatica: Πρόκειται για ένα φαρμακευτικό βότανο που ενδημεί στην Ασία. Αν και ο μηχανισμός δράσης του στη θεραπεία των ραγάδων είναι ασαφής, έχει επουλωτικές ιδιότητες και είναι επίσης αποτελεσματικό στην βελτίωση της όψης ουλών που έχουν ήδη δημιουργηθεί.
Όπως το υαλουρονικό οξύ, είναι ένα συστατικό που συχνά συνδυάζεται με άλλα και χρησιμοποιείται σε πολλές κρέμες.
Ιατρική αντιμετώπιση των ραγάδων
Εάν οι ραγάδες καλύπτουν μεγάλη περιοχή του δέρματος και οι τοπικές θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές, υπάρχουν πιο δραστικές παρεμβάσεις.
Θεραπεία με λέιζερ: Μπορεί να μειώσει το τοπικό πρήξιμο και την ερυθρότητα ενώ χρησιμοποιείται από τους γιατρούς και για την αντιμετώπιση των ραγάδων στο χρόνιο στάδιο τους καθώς η θεραπεία διεγείρει τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης, οδηγώντας σε επαναμελάγχρωση της επιδερμίδας. Οι παρενέργειες της θεραπείας με λέιζερ μπορεί να περιλαμβάνουν ερυθρότητα, οίδημα και μικρά λευκά εξογκώματα. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχει κίνδυνος μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης και επίμονης υπομελάγχρωσης.
Δερμοαπόξεση: Η μέθοδος βελτιώνει την υφή του δέρματος και δημιουργεί μια λεία επιδερμίδα. Η επούλωση μπορεί να διαρκέσει έως και δύο εβδομάδες. Οι παρενέργειες της μεθόδου μπορεί να περιλαμβάνουν ανάπτυξη ακμής, ερυθρότητα, πρήξιμο, διευρυμένους πόρους, υπερμελάγχρωση, υπομελάγχρωση και ουλές εάν η συσκευή απόξεσης διεισδύσει πολύ βαθιά στο δέρμα.
Microneedling: Περιλαμβάνει μια συσκευή με μικροσκοπικές βελόνες. Τα μικρά τρυπήματα διεγείρουν το σχηματισμό νέων ινών κολλαγόνου και ελαστίνης με αποτέλεσμα την επάνοδο της σφριγηλότητας του δέρματος.
Συνήθως, η διαδικασία απαιτεί περισσότερες από μία θεραπείες και τα αποτελέσματα μπορεί να διαρκέσουν 4-6 μήνες ή περισσότερο. Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν ερεθισμό, αποχρωματισμό, πρήξιμο και ξεφλούδισμα.
Τρετινοΐνη: Είναι ένα παράγωγο της βιταμίνης Α που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ρυτίδων, στη βελτίωση της υφής και της ενυδάτωσης του δέρματος και έχει καλά αποτελέσματα σε ραγάδες οι οποίες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Τα αποτελέσματα μπορεί να χρειαστούν έως και 6 μήνες τακτικής χρήσης. Η τρετινοΐνη ωστόσο μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, ερεθισμό, ξεφλούδισμα, αποχρωματισμό και δεν αντιδρά καλά στην ηλιακή έκθεση. Επιπλέον, το προϊόν δεν ενδείκνυται για εγκύους.
Ενέσεις υαλουρονικού οξέος: Το υαλουρονικό οξύ είναι επίσης διαθέσιμο σε ενέσιμη μορφή. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, η τρετινοΐνη και το υαλουρονικό οξύ είναι ένας συνδυασμός που έχει καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των ραγάδων καθώς σε σχετική έρευνα 16 εβδομάδων, η ομάδα που λάμβανε ενέσιμη θεραπεία δύο φορές την ημέρα με παράλληλη εφαρμογή τοπικών προϊόντων, είχε αξιόλογα αποτελέσματα στην εμφάνιση των ραγάδων σε σύγκριση με την ομάδα που χρησιμοποιούσε μόνο κρέμες.
Οι παρενέργειες των ενέσεων υαλουρονικού οξέος μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο, μώλωπες, ερυθρότητα, κνησμό και πρήξιμο.