Το νούμερο σοκάρει και οι ερευνητές προειδοποιούν να μελετάμε με προσοχή τα συστατικά των καλλυντικών που επιλέγουμε πριν τα τοποθετήσουμε στο καλάθι μας. Παρά την στροφή της βιομηχανίας καλλυντικών τα τελευταία χρόνια σε πιο «φιλικά» για το περιβάλλον αλλά και την υγεία συστατικά, δεκάδες χιλιάδες προϊόντων κυκλοφορούν ακόμα έχοντας στην σύνθεση τους ουσίες που έχουν ενοχοποιηθεί για πρόκληση βλαβών στην υγεία.
Ο δεκάλογος των πλέον συνηθισμένων τοξικών συστατικών, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ο εξής:
1. Φορμαλδεΰδη και παραφορμαλδεΰδη: Η φορμαλδεΰδη και οι σχετικές ενώσεις της χρησιμοποιούνται συνήθως σε προϊόντα περιποίησης δέρματος. Πρόκειται για τους “βασικούς ενόχους” που κρύβονται πίσω από την πρόκληση αλλεργικών δερματικών αντιδράσεων μετά την χρήση του προϊόντος.
2. Διαιθανολαμίνη: Η διαιθανολαμίνη χρησιμοποιείται για να δώσει μια κρεμώδη υφή στα καλλυντικά και βρίσκεται συνήθως σε σαπούνια, σαμπουάν και μαλακτικά μαλλιών, ενυδατικές κρέμες και αντηλιακά. Προκαλεί συχνά δερματικούς ερεθισμούς και είναι τοξική αν χρησιμοποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχει επίσης συσχετιστεί με πιθανή αύξηση του κινδύνου καρκινογένεσης.
3. Μεθυλενογλυκόλη: Έχει παρόμοιο προφίλ με την φορμαλδεΰδη και έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί πολύ συχνά αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής. Βρίσκεται συνήθως σε προϊόντα λείανσης και ισιώματος μαλλιών.
4. Quaternium 15: Το «Κουαρτένιο-15» χρησιμοποιούνταν συνήθως ως συντηρητικό λόγω των αντιμικροβιακών του ιδιοτήτων. Έχει συνδεθεί με δερματικούς ερεθισμούς και αλλεργίες, καθώς είναι ισχυρός απελευθερωτής φορμαλδεΰδης. Για πολλά χρόνια ήταν σύνηθες συστατικό σε σαπούνια, σαμπουάν και προϊόντα καθαρισμού. Η χρήση του έχει επισήμως απαγορευτεί.
5. Υδράργυρος: Εντοπίζεται σε ορισμένα σαπούνια και καλλυντικά. Τα επιτρεπόμενα επίπεδα του στη σύσταση ενός προϊόντος είναι πολύ χαμηλά αφού έχει αποδειχθεί ότι η μακροχρόνια χρήση σκευασμάτων με υδράργυρο προκαλεί βλάβες στα νεφρά, μελάγχρωση του δέρματος και βλάβες στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.
6. Φθαλικοί εστέρες: Αυτές οι ενώσεις διαταράσσουν την ενδοκρινική λειτουργία και έχουν συνδεθεί με δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Βρίσκονται συνήθως σε βερνίκια νυχιών, σπρέι μαλλιών, λοσιόν για μετά το ξύρισμα και σαμπουάν.
7. Parabens: Τα parabens είναι μέρος της σύστασης πολλών καλλυντικών και σύμφωνα με τις έρευνες, μπορούν να επηρεάσουν την ενδοκρινολογική ισορροπία του οργανισμού και τις ορμόνες του. Η μακροχρόνια χρήση τέτοιων προϊόντων έχει επίσης συσχετιστεί με βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα.
8. Ουσίες πολυφθοροαλκυλίου (PFAS): Είναι τεχνητές χημικές ουσίες που εντοπίζονται σε καλλυντικά αλλά και λοιπά προϊόντα καθημερινής χρήσης. Αν και η ποσότητα της απορρόφησης τους μέσω του δέρματος ποικίλλει ανά σκεύασμα, είναι γνωστό ότι συσσωρεύονται στο σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα και επηρεάζουν τη φυσιολογική λειτουργία διαφόρων συστημάτων, ειδικά του ορμονικού.
9. Παράγωγα φαινυλενοδιαμίνης: Αυτές οι χημικές ουσίες είναι συνηθισμένο συστατικό σε πολλές βαφές μαλλιών. Ερεθίζουν το δέρμα και η μακροχρόνια έκθεση σε αυτές μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο DNA και να οδηγήσει σε διάφορες μορφές καρκίνου.
10. Χημικά αρώματα-πτητικές οργανικές ενώσεις: Αυτή η ομάδα περιέχει αρκετές χημικές ουσίες που περιέχουν πιθανά αλλεργιογόνα και ευθύνονται για μια σειρά αλλεργικών ερεθισμών, συχνότερα του δέρματος και των ματιών. Επηρεάζουν δε όχι μόνο τους χρήστες με κάποια γνωστή δερματική ευαισθησία αλλά και τους υπόλοιπους τύπους δέρματος που δεν χαρακτηρίζονται ως «ευαίσθητοι».
Ο κατάλογος με επιβλαβή συστατικά για την υγεία δεν τελειώνει εδώ. Οι επιστήμονες συστήνουν να διαβάζουμε με προσοχή τις ετικέτες των προϊόντων που προορίζονται για περιποίηση και να ελέγχουμε τα συστατικά που δεν αναγνωρίζουμε μέσω κάποιας από τις πολλές βάσεις δεδομένων που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο με αναλυτικές πληροφορίες για τις επιβεβαιωμένες παρενέργειες ουσιών που χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία καλλυντικών.
Πηγή: Healthnews.com