Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, η υγεία των ανθρώπων συνδέεται άρρηκτα με την υγεία των ζώων και με το περιβάλλον όπου ζούμε όλοι μαζί. Με την κλιματική αλλαγή όμως, αλλά και τις νέες συνθήκες στον τρόπο ζωής πληθαίνουν οι ασθένειες που μπορούν να μεταπηδήσουν από τα ζώα στον άνθρωπο.
Η ενιαία υγεία, πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στοχεύει στην βελτίωση της υγείας ανθρώπων, ζώων και οικοσυστημάτων ταυτόχρονα, καθώς όλοι είμαστε συνδεδεμένοι μεταξύ μας.
Είναι όμως η προσέγγιση της Ενιαίας Υγείας - μετά τα 2,5 χρόνια πανδημίας - η απάντηση σε παλιές και νέες απειλές;
Απάντηση στο ερώτημα αυτό θα επιχειρήσουν να δώσουν οι ειδικοί στο κεντρικό θέμα της 15ου Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συνεδρίου που διοργανώνει η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία στις 4 - 6 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα.
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ενιαίας Υγείας (4 Νοεμβρίου) , η Πρόεδρος της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας και της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και της Γραμματείας της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ενιαίας Υγείας Δρ Μαρία Λινού ,
επισημαίνει ότι:
«Για πρώτη φορά φέτος, στο Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Συνέδριο, επιχειρούμε να φωτίσουμε τις πτυχές της Ενιαίας Υγείας (One Health), με τη συμβολή του καθηγητή Παθολογίας - Λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα, του αντιπροέδρου του ΕΟΔΥ, αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας Δημήτρη Παρασκευή, του καθηγητή Μικρολόγου. Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδη Βατόπουλου και σειρές ειδικών από την πλευρά της Κτηνιατρικής και από το περιβάλλον, ενώ παρέμβαση που κάνει ο Καθηγητής Κτηνιατρικής και Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Γ. Παπαϊωάννου. Η συντονισμένη δράση όλων των εμπλεκόμενων φορέων μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του φάσματος ελέγχου των ασθενειών που πλήττουν ανθρώπους και ζώα, από την πρόληψη, τον έγκαιρο εντοπισμό τους, την ετοιμότητα και την αντιμετώπισή τους,
Στην τελετή έναρξης του Συνεδρίου, ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, Διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Υγείας Μητέρας, Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας, Επικεφαλής της έδρας της UNESCO για το θέμα Εφηβική Υγεία και Ιατρικά έργα του Γιώργου Χρούσου. σαν Παράγων Κινδύνου για τα Χρόνια Μη-μεταδιδόμενα Νοσήματα».
Η μικροβιακή αντοχή υπό το πρίσμα της «Ενιαίας Υγείας» θα συζητηθεί στη στρογγυλή τράπεζα υπό τον συντονισμό του καθηγητή Μικροβιολογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλου. Στη συζήτηση θα αναλυθεί η ανθεκτικότητα των μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά και η επίπτωση από την επαφή του ανθρώπου τόσο με τα οικόσιτα ζώα όσο και με τα ζώα άγριας ζωής, η αντοχή στα αντιβιοτικά στα ζώα και η επίπτωσή τους στους υδάτινους πόρους, αλλά και η κυκλοφορία στην βιόσφαιρα, των γονιδίων αντοχής στα αντιβιοτικά.
Ξεχωριστή ενότητα στο συνέδριο που θα συντελέσει η βιοασφάλεια της αλυσίδας τροφίμων από το «Σταύλο στο πιάτο» με ειδικές αναφορές στις τροφιμογενείς λοιμώξεις, στις απαιτήσεις των ανθεκτικών μικροβίων στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αλλά και σε μια νέα γενιά λοιμώξεων που αναδύονται από τα ψάρια με τις νέες τάσεις. γευσιγνωσίας από κουζίνες της Άπω Ανατολή».