Τις βασικές διαγνωστικές αρχές και νομικές προεκτάσεις, στο πλαίσιο της ενότητας «Η αλληλεπίδραση Ιατροδικαστικής και Κτηνιατροδικαστικής διαχρονικά στο πλαίσιο του κύκλου βίας στην κοινωνία (ενδοοικογενειακή βία, bullying, κακοποίηση ζώων)», του 15ου Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συνεδρίου, ανέλυσαν οι Κ. Κάτσος, Χ. Σπηλιοπούλου από το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν τα εξής:
«Η βία αποτελούσε, αποτελεί και πιθανότατα θα εξακολουθεί να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης καθημερινότητας και των σχέσεων μεταξύ ανθρώπων. Η διάκρισή της σε διάφορα είδη (αυτοκαταστροφική, διαπροσωπική και συλλογική), καθώς και υποτύπους αυτών των ειδών (π.χ. βία στην κοινότητα, ενδοοικογενειακή και συλλογική βία)εξυπηρετεί πρωτίστως την καλύτερη μελέτη του φαινομένου, καθώς και την ανάδειξη των «κρυφών» μορφών βίας, όπως είναι η συζυγική/συντροφική βία και η κακοποίηση παιδιών.
Ορισμένα περιστατικά κακοποίησης, όπως η υπόθεση της Mary Ellen Wilson το 1873 στις Η.Π.Α., αποτέλεσαν τον καταλύτη στην εφαρμογή των νόμων σχετικά με την κακοποίηση παιδιών. Σταδιακά σε πολλές χώρες θεσμοθετήθηκε το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της διαπροσωπικής βίας σε όλες τις εκφάνσεις της, καθώς και σχετικά με την κακοποίηση των ζώων.
Στην Ελλάδα, ο νόμος για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας ψηφίστηκε το 2006, ενώ μόλις το 2021 επαναριοθετήθηκε στη χώρα μας η έννοια της κακοποίησης των ζώων στο άρθρο 24 του Ν 4830/2021.
Επιστημονικές έρευνες σε διάφορες χώρες του εξωτερικού έχουν καταδείξει την ισχυρή συσχέτιση μεταξύ διαπροσωπικής βίας και κακοποίησης ζώων. Επίσης, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο η θανάτωση ενός ζώου στο πλαίσιο τέλεσης μίας ανθρωποκτονίας.
Η Κλινική Ιατροδικαστική και ο ταχέως εξελισσόμενος κλάδος της Κτηνιατροδικαστικής, καθώς και η χρήση παραγωγικών ζώων ως προτύπων του ανθρώπινου σώματος σε μελέτες που σχετίζονται με ζητήματα που απασχολούν τη Θανατολογία, καταδεικνύουν τον ισχυρό δεσμό μεταξύ Ιατροδικαστικής και Κτηνιατροδικαστικής στον κύκλο της βίας στην κοινωνία».