Υπάρχουν σκύλοι που αντέχουν περισσότερο το κρύο και άλλοι με μικρότερη αντοχή. Οι χαμηλές θερμοκρασίες όμως επηρεάζουν όλα τα σκυλιά και η προστασία τους είναι σημαντική.
Μάλιστα, οι τετράποδοι φίλοι μας μπορούν να πάθουν κρυοπαγήματα αλλά και υποθερμία. Χλωμό ή γκρίζο, σκληρό και κρύο δέρμα είναι δείγμα κρυοπαγήματος στο σκύλο μας, ενώ η υποθερμία εκδηλώνεται με τρέμουλο και κρύα αυτά και πόδια, στις ήπιες περιπτώσεις, λήθαργο και αδυναμία όσο προχωράει και με σκλήρυνση των μυών, επιβράδυνση της αναπνοής, του καρδιακού χτύπου και των αντιδράσεων στα σοβαρότερα στάδια. Η σοβαρή υποθερμία απειλή τη ζωή των σκύλων μας.
Επτά συμβουλές για να κρατήσουμε τα σκυλάκια μας ασφαλή τις κρύες ημέρς και νύχτες του χειμώνα αναδεικνύει το Petlover.gr:
1. Φορέστε στα σκυλάκια σας κάτι ζεστό, ειδικά αν έχουν λεπτή γούνα. Στόχος είναι να καλύπτεται η ράχη, από το λαιμό έως τη βάση της ουράς, αλλά και η κοιλιά. Σημειώστε, όμως, ότι τα ρούχα δεν προστατεύουν από τα κρυοπαγήματα στα αυτιά, τα πόδια ή την ουρά.
2. Βγείτε βόλτα όσο έχει ήλιο και αποφύγετε την παρατεταμένες βόλτες αργά το βράδυ.
3. Γενικά περιορίστε την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους. Όταν αρχίσουμε να μην αντέχουμε οι ίδιοι το κρύο αυτό είναι ένας καλός δείκτης για να επιστρέψουμε στα ζεστά, μαζί με το τετράποδο μας.
4. Απαραίτητο είναι ένα ζεστό κρεβατάκι. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει ο σκύλο σας να κοιμάται σε κρύο πάτωμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ζεστές κουβέρτες για να διασφαλίσετε έναν ζεστό ύπνο. Τοποθετήστε το κρεβάτι του σκύλου σας σε ένα ζεστό σημείο.
5. Προστατέψτε το σκύλο σας από τις επικίνδυνες πηγές θέρμανσης, όπως οι θερμάστρες και τα τζάκια, καθώς υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος.
6. Κρατήστε το σκυλάκι σας ενυδατωμένο, καθώς μπορεί να αφυδατωθεί εξίσου γρήγορα και το χειμώνα.
7. Δεν αφήνουμε το σκυλάκι μας μόνο του στο αυτοκίνητο ούτε το χειμώνα, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνες για την υγεία του με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.