Παρόλα αυτά η μόλυνση του κορονοϊού δεν είναι θανατηφόρα για τη συντριπτική πλειοψηφία των ζώων. Επίσης, είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις που η μετάδοση του κορονοϊού έγινε από τα ζώα στον άνθρωπο. Ωστόσο τώρα υπάρχει μια άλλη νέα ανησυχία: Mήπως ο SARS-CoV-2 αντιγράφεται μέσω των ζώων και μεταδίδεται μέσω αυτών χωρίς να παίρνουμε χαμπάρι; Θα μπορούσαν οι νέες μεταλλάξεις να επηρεάζουν τους ανθρώπους και να σπείρουν τον θάνατο;
Από ότι φαίνεται υπάρχουν δύο παράγοντες που μπορεί να βοήθησαν τις μεταλλάξεις πάντως να κάνουν την εμφάνισή τους: Αρχικά, ο μεγάλος αριθμός μολύνσεων παγκοσμίως, καθώς ο ιός είχε την ευκαιρία να μεταλλαχθεί κάθε φορά που μόλυνε κάποιον. Ο δεύτερος παράγοντας μπορεί να σχετίζεται με το γεγονός ότι οι μικρότερες ή και χρόνιες μολύνσεις «χτυπούν» στους ανθρώπους των οποίων το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν λειτουργεί «ρολόι». Όταν ο ιός έχει να αντιμετωπίσει ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, ο ιός δεν φεύγει γρήγορα από τον οργανισμό οπότε και έχει όλο το χρόνο να βρει τρόπους να αναπτυχθεί και να «σπάσει» την ανοσία.
Είναι όμως πιθανό αυτά τα σενάρια να συμβαίνουν και στα ζώα αλλά εμείς να μην το γνωρίζουμε; Για να δούμε αν αυτό όντως συμβαίνει και στα ζώα είναι ένα ρίσκο γιατί πρέπει πρώτα να μάθουμε πόσες μολύνσεις «χτυπάνε» τα ζώα. Αυτό θα μας βοηθήσει να αναγνωρίζουμε αν είναι δυνατόν ο ιός να μπορεί να κρύβεται. Σε κάθε περίπτωση, οι μολύνσεις του SARS-CoV-2 στα ζώα είναι υπό διερεύνηση σε πολλά σημεία στον κόσμο. Οι επιστήμονες ερευνούν ποια είδη είναι ευάλωτα στην μόλυνση όπως επίσης πώς δρά ο ιός σε διαφορετικά είδη ζώων.
Όπως φάνηκε από τις πρώτες έρευνες τα κατοικίδια - γάτες και σκύλοι περνάνε τον κορονοϊό χωρίς εμείς να συνειδητοποιούμε ότι είναι άρρωστα. Πρόσφατη έρευνα που έγινε στη Βρετανία έδειξε ότι έξι από τα 377 κατοικίδια - γάτες και σκύλοι - έκαναν τεστ τον Νοέμβριο το 2020 και τον Φεβρουάριο του 2021 και είχαν αντισώματα για τον SARS-CoV-2.
Επίσης, μια άλλη έρευνα στην Ολλανδία έδειξε ότι τα ζώα αυτά είχαν ακόμα περισσότερα αντισώματα - εξέτασαν 308 γάτες και σκύλους - και οι 54 γάτες ήταν θετικές ωστόσο σε αυτό παίζει ρόλο και το δείγμα. Η βρετανική έρευνα εξέτασε τυχαία ζώα ενώ η Ολλανδική εξέτασε κατοικίδια τα οποία κάποιος από το σπίτι στο οποίο κατοικούν είχε νοσήσει από κορονοϊό.
Επίσης έρευνες έγιναν και στα μινκ σε όλη την Ευρώπη με στόχο τη μείωση της διάδοσης του κορονοϊού σε αυτά τα ζώα. Είναι το μόνο ζώο το οποίο έχει καταγραφεί και φαίνεται ότι μπορεί να μεταδώσει τον κορονοϊό στον άνθρωπο. Μολύνσεις σε μινκ καταγράφηκαν στη Δανία αλλά και στην Ελλάδα. Τα μέτρα προστασίας που πάρθηκαν ήταν δραστικά και όλα προχώρησαν καλώς - ωστόσο πρέπει να συνεχίσει η προσεκτική παρακολούθηση αυτών των ατόμων.
Μπορούν τα ζώα είναι σε ανοσοκαταστολή; Τι γίνεται με άλλα στελέχη του ιού ή τις χρόνιες περιπτώσεις που προκαλεί ο κορονοϊός; Θα μπορούσε αυτό να συμβεί στα ζώα και γίνει η αιτία ανάπτυξης του ιού μέσω ενός ζώου - ξενιστή;
Τυπικά οι χρόνιες περιπτώσεις μόλυνσης με SARS-CoV-2 συμβαίνει στους ανθρώπους με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα και συχνά επειδή συνυπάρχουν άλλα υποκείμενα νοσήματα. Τα άτομα αυτά λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή καθόλη τη διάρκεια της μόλυνσης τους.
Τα φάρμακα μάλιστα που μπορεί να παίρνεις κανείς μετά από μια μεταμόσχευση οργάνου είτε για την θεραπεία καρκίνου μπορεί να καταβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα ζώα μπορεί επίσης να είναι σε ανοσοκαταστολή για πολλούς λόγους ακόμα και τα κατοικίδια ωστόσο σπάνια ένα ζωάκι να περάσει από μια τόσο εντατική νοσηλεία. Επίσης, σε ο,τι αφορά τα άγρια ζώα η ανοσοκαταστολή θα ήταν ένα μεγάλο μειονέκτημα για την επιβίωσή τους και σπανίως ένα άγριο ζώο μπορεί να αντέξει μια τέτοια κατάσταση. Παρόλα αυτά σύμφωνα με κάποια πειράματα που έγιναν μικρές παραλλαγές έχουν παρατηρηθεί στα ζώα.
Περισσότερες έρευνες πρέπει να γίνουν και ειδικά ο,τι αφορά τα ζώα τα οποία τα οποία είναι κοντά στον άνθρωπο όπως τα κατοικίδια και τα ζώα της φάρμας στα οποία και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Για την ώρα δεν είναι αναγκαίο να επιβληθούν περισσότερα μέτρα προστασίας για τα ζώα, ωστόσο πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα δεδομένα αυτά για είμαι πιο ασφαλείς στο μέλλον.
Απόδοση από το https://theconversation.com