Ακολουθώντας μια προσέγγιση για την υγεία, η έκθεση από τους τρεις οργανισμούς της ΕΕ παρουσιάζει δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση αντιβιοτικών και την ανάπτυξη της μικροβιακής αντοχής (AMR) στην Ευρώπη για το 2016-2018.
Η σημαντική μείωση της χρήσης αντιβιοτικών σε ζώα που παράγουν τρόφιμα υποδηλώνει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται σε επίπεδο χώρας για τη μείωση της χρήσης αποδεικνύονται αποτελεσματικά. Η χρήση μιας κατηγορίας αντιβιοτικών που ονομάζονται πολυμυξίνες, η οποία περιλαμβάνει κολιστίνη, μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ μεταξύ του 2016 και του 2018 σε ζώα που παράγουν τρόφιμα. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη, καθώς οι πολυμυξίνες χρησιμοποιούνται επίσης σε νοσοκομεία για τη θεραπεία ασθενών που έχουν μολυνθεί με βακτήρια ανθεκτικά σε πολλά φάρμακα.
«Η κοινή έκθεση δείχνει, για πρώτη φορά, ότι η συνολική κατανάλωση αντιβιοτικών είναι χαμηλότερη στα ζώα παραγωγής τροφίμων από ό, τι στον άνθρωπο. Τα δεδομένα κατανάλωσης αντιβιοτικών σε ζώα παραγωγής τροφίμων που συλλέγονται από τον EMA επιβεβαιώνουν ότι τα μέτρα που έλαβαν οι τρεις οργανισμοί και οι εθνικές αρχές είναι αποτελεσματικά», δήλωσε ο Emer Cooke, Εκτελεστικός Διευθυντής της EMA.
«Η καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για τον EMA και θα συνεχίσουμε να συλλέγουμε κτηνιατρικά αντιμικροβιακά δεδομένα κατανάλωσης για να καθοδηγήσουμε την πολιτική και την έρευνα».
Η εικόνα στην ΕΕ είναι διαφορετική - η κατάσταση ποικίλλει σημαντικά ανά χώρα και ανά κατηγορία αντιβιοτικών. Για παράδειγμα, οι αμινοπενικιλίνες, οι κεφαλοσπορίνες 3ης και 4ης γενιάς και οι κινολόνες (φθοροκινολόνες και άλλες κινολόνες) χρησιμοποιούνται περισσότερο στους ανθρώπους παρά στα ζώα παραγωγής τροφίμων, ενώ οι πολυμυξίνες (κολιστίνη) και οι τετρακυκλίνες χρησιμοποιούνται περισσότερο στα ζώα παραγωγής τροφίμων από ό, τι στους ανθρώπους .
Η σχέση μεταξύ χρήσης αντιβιοτικών και βακτηριακής αντοχής
Η έκθεση δείχνει ότι η χρήση καρβαπενεμνών, κεφαλοσπορινών 3ης και 4ης γενιάς και κινολονών στον άνθρωπο σχετίζεται με αντοχή σε αυτά τα αντιβιοτικά στις λοιμώξεις του Escherichia coli σε ανθρώπους. Παρόμοιες ενώσεις βρέθηκαν για ζώα που παράγουν τρόφιμα.
Η έκθεση προσδιορίζει επίσης τους δεσμούς μεταξύ της αντιμικροβιακής κατανάλωσης σε ζώα και της AMR σε βακτήρια από ζώα που παράγουν τρόφιμα, η οποία με τη σειρά της σχετίζεται με την AMR σε βακτήρια από ανθρώπους. Ένα παράδειγμα αυτού είναι το Campylobacter spp. βακτήρια, τα οποία βρίσκονται σε ζώα που παράγουν τρόφιμα και προκαλούν τροφικές μολύνσεις στον άνθρωπο. Οι ειδικοί βρήκαν μια σχέση μεταξύ της αντίστασης σε αυτά τα βακτήρια στα ζώα και της αντίστασης στα ίδια βακτήρια στους ανθρώπους.
Καταπολέμηση της AMR μέσω συνεργασίας
Το AMR είναι ένα σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας που αντιπροσωπεύει σοβαρό οικονομικό βάρος. Η προσέγγιση One Health που εφαρμόστηκε μέσω της συνεργασίας EFSA, EMA και ECDC και τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται σε αυτήν την έκθεση απαιτούν συνεχείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της AMR σε εθνικό, ΕΕ και παγκόσμιο επίπεδο στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης.