Ο πρόσφατος εντοπισμός αυξημένου αριθμού κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά σε όλο τον κόσμο προκάλεσε ανησυχία. Η αιτία παραμένει άγνωστη και οι επιστήμονες εξετάζουν όλα τα σενάρια. Πρόσφατα, περιγράφηκε ένας πιθανός σύνδεσμος ανάμεσα στα κρούσματα και τις επαφές τους με κατοικίδια σκυλιά. Ωστόσο, τα δεδομένα, υποστηρίζουν ότι αυτός ο σύνδεσμος είναι πολύ ασθενής. Στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο αδύναμος από τις υπόλοιπες υποθέσεις που έχουν προταθεί.
Η αύξηση των κρουσμάτων ηπατίτιδας σε παιδιά εντοπίστηκε πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά τώρα έχει αναφερθεί στην Ευρώπη, την Ασία και τις αμερικανικές ηπείρους. Αν και τα νούμερα παγκοσμίως είναι πολύ χαμηλά, η νόσος έχει υπάρξει σοβαρή και μερικά παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος. Τουλάχιστον 11 παιδιά έχουν πεθάνει και ίσως αυτό συνεχίσει για κάποιο χρονικό διάστημα.
Μέχρι στιγμής κανένας από τους συνηθισμένους ιούς δεν έχει βρεθεί σε αυτά τα παιδιά. Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), εργάζεται για να βρει την αιτία πίσω από την ασθένεια, προκειμένου να ελεγχθεί και να θεραπευτεί.
Γιατί η έκθεση στα σκυλιά δε συνδέεται με την ηπατίτιδα
Σε ένα πρόσφατο ενημερωτικό έγγραφο, η υπηρεσία ανέφερε ένα υψηλό αριθμό περιστατικών οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά «που είχαν εκτεθεί σε σκυλιά». Ωστόσο, προτού οι γονείς σταματήσουν τα παιδιά τους από το να πλησιάσουν τα κατοικίδια σκυλιά, χρειάζεται να κοιτάξουμε λεπτομερώς τα αποτελέσματα.
Η UKHSA εντόπισε ότι το 70% των ασθενών (64/92, όταν τα δεδομένα ήταν διαθέσιμα) ήταν από οικογένειες που είχαν κατοικίδια σκυλιά ή έιχαν «έκθεση σε σκύλους». Ωστόσο,το 33% των νοικοκυριών στο Η.Β. έχει στην ιδιοκτησία του σκυλιά και πολύ πολλά περισσότερα παιδιά από νοικοκυριά που δεν διαθέτουν σκυλιά θα εκτεθούν στα τετράποδα ζώα όταν επισκέπτονται ή παίζουν με φίλους. Επομένως, ένα ποσοστό έκθεσης στους σκύλους που φτάνει το 70% είναι απολύτως φυσιολογικό.
Για να υποστηρίξει κάποιος ένα σύνδεσμο είναι σημαντικό να δείξει ότι όχι μόνο η έκθεση στα σκυλιά από ασθενείς είναι υψηλή, αλλά ότι είναι υψηλότερη σε σχέση με τα άτομα που δεν επηρεάστηκαν. Μέχρι αυτό να αποδειχτεί σε μία μελέτη, όλα τα υπόλοιπα είναι υποθέσεις.
Ένα δεύτερο πρόβλημα με τα δεδομένα είναι ότι όταν κάνεις αρκετές ερωτήσεις, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα οι απαντήσεις σε ένα ή περισσότερα ερωτήματα να συνδέονται με τα κρούσματα. Όταν συλλέγεται μεγάλη ποσότητα δεδομένων αναδρομικά, αυτού του είδους ψευδών συσχετίσεων μπορεί να προκύψει. Ακολουθεί ένα παράδειγμα: το ποσοστό διαζυγίων στο Μέιν μεταξύ 2000 και 2009 φαίνεται να συνδέεται στενά με την κατά κεφαλήν κατανάλωση μαργαρίνης.
Το σημαντικό σημείο σχετικά με τους συνδέσμους που προσδιορίζονται από αναδρομικά δεδομένα είναι ότι είναι υποθέσεις. Πρέπει πάντα να ελέγχονται συλλέγοντας περαιτέρω δεδομένα σχετικά με νέες περιπτώσεις. Εάν ο σύνδεσμος είναι πραγματικός, θα συνεχίσει να εμφανίζεται σε νέα δεδομένα. Αν είναι ψευδές, δεν θα συνεχίζει να εμφανίζεαι.
Ένας από τους συσχετισμούς στον ιστότοπο ψευδούς συσχέτισης δείχνει ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα. Μεταξύ 2000 και 2009, η κατά κεφαλήν κατανάλωση τυριού στις ΗΠΑ φαίνεται να συνδέεται με θανάτους ως αποτέλεσμα του μπερδέματος στα σεντόνια.
Στην πραγματικότητα δεν είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι αυτό μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα εφιάλτων που προκαλούνται από το τυρί. Το γεγονός ότι μπορούμε να σκεφτούμε έναν μηχανισμό που βρίσκεται κάτω από τη σύνδεση μας δίνει περισσότερη σιγουριά ότι μπορεί να είναι αλήθεια, ακόμα κι αν ο μηχανισμός είναι πολύ τραβηγμένος. Τείνουμε να δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα σε συσχετίσεις όπου μπορούμε να σκεφτούμε έναν λόγο, ακόμη και όταν τα στοιχεία είναι φτωχά.
Ποιες είναι λοιπόν οι πιθανές αιτίες της αύξησης των κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά και μπορεί κάποια από αυτές να συνδέεται με σκύλους; Ένας ιός συγκεκριμένα, ένας αδενοϊός , έχει ανιχνευθεί στο αίμα του 72% των ασθενών που ελέγχθηκαν (για σύγκριση, ο SARS-CoV-2 ανιχνεύτηκε μόνο στο 18%).
Όπου ήταν δυνατό να προσδιοριστεί ο τύπος, βρέθηκε ότι ήταν ο αδενοϊός 41 (Ad41), ένας ανθρώπινος τύπος που συνήθως προκαλεί διάρροια στα παιδιά. Αν και οι σκύλοι έχουν τους δικούς τους αδενοϊούς που προκαλούν αναπνευστική νόσο ή ηπατίτιδα, δεν είναι γνωστό ότι μολύνουν τον άνθρωπο και το Ad41 δεν έχει καμία γνωστή συσχέτιση με τους σκύλους.
Τα κρούσματα στα παιδιά δεν υποδηλώνουν ότι η μόλυνση μεταδίδεται μεταξύ των παιδιών – υπάρχουν πολύ λίγα κρούσματα, πολύ ευρέως κατανεμημένα για αυτό. Ομοίως, η κατανομή των κρουσμάτων δεν υποδηλώνει ότι πρόκειται για έναν νέο ιό που μεταδίδεται από σκύλους σε παιδιά. Τα κρούσματα εμφανίστηκαν σε άλλες χώρες πολύ πιο γρήγορα από ό,τι ένας ιός σκύλου θα εξαπλωθεί μεταξύ των σκύλων.
ΠΗΓΗ: theconversation