Σε ένα δοκίμιο το οποίο δημοσιεύτηκε στο Live Science η αρθρογράφος που το υπογράφει . η Laura Geggel αναφέρει ότι οι χιμπατζήδες χρησιμοποιούν την μορφή χαιρετισμού «γεια» και «αντίο» όπως ακριβώς και οι άνθρωποι.
Το κείμενο αυτό βασίστηκε στην μελέτη της Raphaela Heesen και των συνεργατών της και επικεντρώθηκε στην συμπεριφορά των χιμπατζήδων και τον μπονόμπο που ζουν σε κλουβιά.
Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα: Οι μπονόμπο σε σύγκριση με τους χιμπατζήδες ήταν πιο πιθανό να πουν γεια όταν έρχονται σε οπτική επαφή με άλλα άτομα και ήταν επίσης πιο πιθανό να πουν «γεια» χρησιμοποιώντας τόσο λεκτική και οπτική επαφή καθώς και άλλα σημάδια μη λεκτικής επικοινωνίας.
Τα σκυλιά επίσης, χρησιμοποιούν μη λεκτικά σημάδια στην αρχή και στο τέλος του παιχνιδιού για να επικοινωνήσουν αυτό που θέλουν.
Οι μπονόμπο σε σχέση με τους χιμπατζήδες ήταν πιο επικοινωνιακοί κατά 51% ενώ οι χιμπατζήδες είχαν 39% συνολικά επαφές.
Τόσο οι χιμπατζήδες όσο οι μπονόμπο χρησιμοποίησαν το «γεια» (είσοδος) και το «αντίο» (έξοδος) κατα τη διάρκεια της κοινωνικής διάδρασης στην πλειοψηφία κατά 60% και ακολούθησε ο καλλωπισμός κατά 53%.
Οι άνθρωποι ωστόσο νιώθουν την υποχρέωση να χαιρετίσουν ωστόσο τα ζώα το κάνουν για διαφορετικούς λόγους.
Συνήθως τα ζώα λένε «γεια, θέλω να παίξω μαζί σου» και «γεια σου, δεν θέλω να παίξω άλλο μαζί σου».
Όταν μάλιστα επικοινωνούν την επιθυμία τους να παίξουν αντι να μαλώσουν, να ζευγαρώσουν ή να προσπαθήσουν να φάνε το ένα το άλλο τότε εμπιστεύονται το γεγονός ότι όλοι θα τηρήσουν την συμφωνία και θα παίξουν. Καταλαβαίνουν τις συνέπειες των πράξεών τους.
Οι ερευνητές επίσης αναφέρουν ότι η κοινή δέσμευση είναι η «κόλλα» που κρατάει τις ενέργειες αυτές και πολλές φορές φαίνεται ως κοινή υποχρέωση. Τα συναισθήματα που μοιράζονται και οι προθέσεις που διαφαίνονται μπορούν χαρακτηριστούν ως η «κοινωνική κόλλα» που δένει τα άτομα μεταξύ τους και τους επιτρέπει να κατανοούν τι νιώθει το άλλο και τι σκέφτεται. Πρόκειται για μια κοινωνική συνδιαλλαγή που ποικίλλει καθώς αλλάζουν τα συναισθήματα του κάθε συμμετέχοντα.
Τα δεδομένα αυτά αφορούν τους χιμπατζήδες και τους μπονόμπο σε σύγκριση με τους ανθρώπους ωστόσο υπάρχουν και άλλα ζώα τα οποία επίσης με τη σειρά τους λένε «γεια» και «αντίο» για τους ίδιους λόγους.
Οι ερευνητές εξάλλου αναφέρουν ότι τα σημάδια υπάρχουν και σε άλλα είδη όπως τα αρπακτικά και μπορεί να μην παρατηρούνται στα πιο μοναχικά ζώα όπως οι ουρακοτάγκοι.
Απόδοση από το https://www.psychologytoday.com