Στις μέρες μας που ο ρόλος των ψηφιακών καναλιών είναι κομβικός, είναι σημαντικό για οποιονδήποτε θέλει να ενημερωθεί σχετικά με το άσθμα να έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στην πληροφορία.
Αυτή την ανάγκη ήρθε να εκπληρώσει, ήδη από το 2012, η επιστημονική ομάδα άσθματος της Ελληνική Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη δημιουργία ενός επιστημονικά έγκυρου και εύκολα προσβάσιμου ιστοτόπου, του www.myasthma.gr, με την ευγενική χορηγία της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Chiesi Hellas.
«Η ανάγκη για επιστημονικά έγκυρη, εύκολα προσβάσιμη και προσανατολισμένη στον ασθενή πληροφόρηση για το άσθμα στην ελληνική γλώσσα, οδήγησε την Ομάδα Εργασίας Άσθματος της Ελληνικής Εταιρείας Θώρακος να δημιουργήσει το 2012 την ιστοσελίδα www.myasthma.gr.
Αυτός ο ιστότοπος παρέχει γενικές πληροφορίες σχετικά με το άσθμα και την παθογένειά του, τα πιο συχνά συμπτώματα της νόσου, τις πιο σημαντικές διαγνωστικές εξετάσεις που απαιτούνται για τη διάγνωση, πιθανούς εκλυτικούς παράγοντες που μπορεί να το επιδεινώσουν, άλλες κοινές συννοσηρότητες στο άσθμα, όπως η αλλεργική ρινίτιδα και οι αλλεργίες, καθώς και οδηγίες για την αρχική διαχείριση από τον ασθενή μιας παρόξυνσης της νόσου» δηλώνει ο Πνευμονολόγος, Επιμελητής Β’, 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής, Κέντρο Νοσημάτων Θώρακα «Η Σωτηρία», Συντονιστής της Ομάδας Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κύριος Κωνσταντίνος Σάμιτας.
Για το περιεχόμενο του ιστότοπου η Πνευμονολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ Πνευμονολογικής Κλινικής ΑΠΘ, Γ.Ν. Γ. Παπανικολάου, Συντονίστρια της Ομάδας Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κυρία Εύα Φούκα, σημειώνει «Στην πλατφόρμα περιλαμβάνεται επίσης ένα επικυρωμένο ερωτηματολόγιο με το οποίο οι ασθενείς μπορούν να εντοπίσουν τα συμπτώματα που απαιτούν ιατρική αντιμετώπιση από πνευμονολόγο. Μια ξεχωριστή ενότητα είναι αφιερωμένη στις διάφορες κατηγορίες φαρμάκων για το άσθμα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βιολογικών θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα για το άσθμα, τη βέλτιστη χρήση των συσκευών εισπνοής και μια σειρά από απλά μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν τους ασθματικούς ασθενείς στην αυτοδιαχείριση της νόσου τους, προκειμένου να επιτύχουν τον έλεγχο του άσθματος και να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.
Ο ιστότοπος παρέχει επίσης έναν σύνδεσμο προς το τεστ ελέγχου άσθματος (ACT), το οποίο αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την αυτοαξιολόγηση του επιπέδου ελέγχου του άσθματος. Παράλληλα, διατίθεται μια ειδική ενότητα με κοινές ερωτήσεις και απαντήσεις για το άσθμα, καθώς και ένα ιστολόγιο που παρουσιάζει πρόσφατα δημοσιευμένα επιστημονικά άρθρα για το άσθμα, με ένα εύληπτο για τον ασθενή τρόπο, με στόχο την παροχή φιλικών προς τον χρήστη πληροφοριών, εστιασμένων στις τρέχουσες ανάγκες του».
Το άσθμα είναι μια νόσος που προσβάλλει όλες τις ηλικίες. Υπολογίζεται ότι 300 εκατομμύρια παγκοσμίως πάσχουν από άσθμα, αλλά το ποσοστό διαφέρει σημαντικά μεταξύ των χωρών.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη επιδημιολογική έρευνα το 9,1% του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα έχει άσθμα, ενώ το 37% έχει μη επαρκώς ελεγχόμενο άσθμα.
H συχνότητα εμφάνισης της νόσου ορίζεται σε 16 νέα περιστατικά άσθματος ανά 1.000 άτομα στην Ελλάδα.
Πολλοί παράγοντες έχουν συσχετιστεί με αυξημένη εμφάνιση άσθματος (κληρονομικοί και περιβαλλοντικοί), αν και είναι δύσκολο η νόσος να αποδοθεί σε μια μοναδική, άμεση αιτία.
Η διάγνωση του άσθματος βασίζεται στο ιστορικό, την κλινική εικόνα και η επιβεβαίωση γίνεται με σπιρομέτρηση. Καθώς το άσθμα είναι ετερογενής νόσος, η θεραπεία της προσαρμόζεται στα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του κάθε ασθενούς, λαμβάνοντας υπόψιν τον έλεγχο των συμπτωμάτων, τους παράγοντες κινδύνου για παρόξυνση και τις προτιμήσεις του ασθενούς.
O επικεφαλής της Επιχειρησιακής Μονάδας Primary Care & Special Care της Chiesi Hellas, κύριος Χρήστος Τσέλιος, δηλώνει «Στην Chiesi Hellas φιλοδοξούμε να είμαστε σημείο αναφοράς για τους ασθενείς με χρόνια αποφρακτικά νοσήματα. Ειδικά στο άσθμα, όπου εξακολουθεί να υπάρχει περιθώριο βελτίωσης του επιπέδου ελέγχου της νόσου, φιλοδοξούμε με την προσθήκη των νέων διαθέσιμων θεραπειών μας, να προκαλέσουμε μια "σιωπηλή επανάσταση" και να συμβάλλουμε καθοριστικά στη βελτίωση του ελέγχου της νόσου. Η αξία που παρέχουμε εκτείνεται όμως και πέρα από τη διάθεση θεραπειών με σκοπό τον έλεγχο των συμπτωμάτων και των παροξύνσεων της νόσου.
Συνδράμουμε και στην παροχή υποστήριξης προς στους ασθενείς με άσθμα και στους οικείους τους, με σκοπό να ζήσουν μια πιο δραστήρια και φυσιολογική ζωή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συνεχιζόμενη από το 2012 χορηγία και υποστήριξη του ιστότοπου myasthma.gr, ο οποίος είναι μια πρωτοβουλία της επιστημονικής ομάδας άσθματος της ΕΠΕ που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους ασθενείς με άσθμα στην καλύτερη κατανόηση της νόσου και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους».
H Medical Science Liaison της Chiesi Hellas, κυρία Αναστασία Σιωρά, σημειώνει «Δεδομένου ότι το διαδίκτυο συνιστά σημαντική πηγή πληροφοριών, είναι απαραίτητο οι ασθενείς να έχουν έναν αξιόπιστο ιστότοπο στον οποίο θα μπορούν να ανατρέχουν και να ενημερώνονται σχετικά με τη νόσο τους.
Το myasthma.gr μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο των ασθενών τόσο σε επίπεδο γενικής πληροφόρησης όσο και μέσω της ειδικής πλατφόρμας επίλυσης αποριών από τους ειδικούς. Με επίκεντρο, πάντα, τον ασθενή, στόχος μας στην Chiesi είναι να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής του, όχι μόνο με τα σκευάσματα αλλά και με τις δράσεις μας».
Σχετικά με το άσθμα
Το άσθμα είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή των βρόγχων των πνευμόνων και αναπνευστικά συμπτώματα, όπως βήχα, συρίττουσα αναπνοή, δύσπνοια και σφίξιμο στο στήθος.
Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να έχουν διακύμανση ως προς την χρονική εμφάνιση (π.χ. εποχιακό χαρακτήρα), τη συχνότητα αλλά και την ένταση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα συμπτώματα του άσθματος συχνά εμφανίζουν επιδείνωση κατά τη διάρκεια της νύχτας ή τις πρώτες πρωινές ώρες.
Επίσης, οι ασθενείς με άσθμα βιώνουν παροξύνσεις, δηλαδή επεισόδια επιδείνωσης των συμπτωμάτων τους που συνήθως εμφανίζονται μετά από λοιμώξεις και έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες, όπως ο καπνός του τσιγάρου, τα αλλεργιογόνα στο σπίτι ή στην εξοχή, η άσκηση και το στρες.