«Τις μηχανές της ζεσταίνει» η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, που ετοιμάζεται να ξεκινήσει νέο γύρο διαπραγματεύσεων για την αποζημίωση ακόμη 11 κατηγοριών φαρμάκων. Αυτό είναι το ένα «εργαλείο», στο οποίο θα στηριχθεί, σε πρώτη φάση το Υπουργείο, προκειμένου να ανακόψει την ξέφρενη πορεία της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης (clawback), για τον έλεγχο της οποίας η κυβέρνηση σχεδιάζει ευρεία παρέμβαση (διαβάστε εδώ).
Το δεύτερο θα είναι ο έλεγχος της συνταγογράφησης, καθώς για τον κ. Πλεύρη η υπέρβαση της δαπάνης δεν είναι θέμα τιμών, αλλά θέμα καταναλώσεων. Στην πράξη αυτό αναμένεται να σημάνει νέους περιορισμούς στο πεδίο της συνταγογράφησης, για συγκεκριμένα σκευάσματα. Για κάποια σκευάσματα, μάλιστα, δεν αποκλείεται να μπουν περιορισμοί άμεσα.
Ανοίγει η διαπραγμάτευση
Το ρόλο της Επιτροπής στην προσπάθεια εξορθολογισμού της δαπάνης έχει, άλλωστε, επισημάνει και ο Υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, στην προσπάθεια επίτευξης εξοικονομήσεων, που θα δώσουν ανάσα στον προϋπολογισμό.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, στις αρχές της εβδομάδας στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις έφθασε επιστολή από την Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, με τις κατηγορίες φαρμάκων που θα κληθούν για διαπραγμάτευση, μετά από σύσταση του ΕΟΠΥΥ.
Πρόκειται για 11 κατηγορίες σκευασμάτων, που βρίσκονται ήδη στη θετική λίστα, τον κατάλογο με τα φάρμακα που αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, 4 κατηγορίες φαρμάκων που διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και 7 κατηγορίες φαρμάκων που διατίθενται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, ανοίγουν το νέο κύκλο των διαπραγματεύσεων.
Ειδικότερα, τα φάρμακα που θα κληθούν στην Επιτροπή και διατίθενται μέσω ΕΟΠΥΥ είναι: θεραπείες κατά της ψωρίασης κατά πλάκας και του άσθματος, φάρμακα κλιμάκωσης για την πολλαπλή σκλήρυνση, αλλά και σκευάσματα για τον καρκίνο του προστάτη, που χορηγούνται δια στόματος, φάρμακα για αιματολογικά νοσήματα και ογκολογικά για συμπαγείς όγκους, καθώς και αναστολείς της ιντερλευκίνης.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για σκευάσματα της κατηγορίας 1Β, δηλαδή φάρμακα που δεν είναι αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης.
Σε ό,τι αφορά τα σκευάσματα που διατίθενται μέσω των φαρμακείων της κοινότητας, στη διαπραγμάτευση καλούνται νεότερου τύπου αντιδιαβητικά φάρμακα και τρία συνταγογραφούμενα συμπληρώματα: βιταμίνη D, μαγνήσιο και δισθενής σίδηρος, που χορηγείται δια στόματος.
Βιταμίνη D, μαγνήσιο και σίδηρος
Στη συζήτηση για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης έχει προστεθεί τους τελευταίους μήνες και άλλο ένα ζήτημα προβληματισμού. Πρόκειται για την κατηγορία των συνταγογραφούμενων συμπληρωμάτων, με τρεις υποκατηγορίες να καταγράφουν αυξημένες καταναλώσεις και να έχουν εκτοξεύσει τη δαπάνη τη διετία 2020-2021.
Ο λόγος για τα τρία σκευάσματα που προαναφέραμε, τη βιταμίνη D (D3), το μαγνήσιο και το δισθενή σίδηρο, που χορηγείται δια στόματος.
Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν πως η δαπάνη για τις συνταγογραφούμενες βιταμίνες και συμπληρώματα άγγιξε τα 100 εκατ. ευρώ, σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Η πανδημία εκτιμάται ότι συνέβαλε σε αυτή την πορεία, καθώς ειδικά την πρώτη περίοδο της επέλασης του κορονοϊού, η ζήτηση για σκευάσματα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού αυξήθηκε. Κυρίως, όμως, μελέτες διαπίστωσαν το ρόλο που διαδραματίζει ιδίως η βιταμίνη D στην αντιμετώπιση της COVID-19 (διαβάστε ενδεικτικά εδώ).
Άλλωστε, η αποζημίωση των εν λόγω σκευασμάτων βιταμίνης D φαίνεται να συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο βάρος της δαπάνης, γύρω στα 45 εκατ. ευρώ, ενώ σίδηρος και μαγνήσιο υπολογίζονται γύρω στα 40 εκατ. ευρώ (± 2 εκατ. ευρώ).
Θυμίζουμε ότι όποιο ποσό υπερβαίνει τον προϋπολογισμό, οι φαρμακευτικές εταιρείες καλούνται να το επιστρέψουν ως clawback και μάλιστα για τα φάρμακα που εμφανίζουν «ανάπτυξη», δηλαδή αυξημένες καταναλώσεις, επιμερίζονται παραπάνω ποσά (συνταγή 80%-20%).
Ωστόσο, προβληματισμός επικρατεί κατά πόσο η αυξημένη αυτή κατανάλωση ακολουθεί πραγματικές ανάγκες ή πρόκειται για ένα φαινόμενο υπερσυνταγογράφησης. Το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, άλλωστε, δεν διαθέτει πρόβλεψη ελέγχου της ιατρικής συνταγής έναντι εργαστηριακών αποτελεσμάτων.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί λοιπόν το φαινόμενο δεν αποκλείεται ο Υπουργός Υγείας να μην περιμένει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και το «κλείσιμο» του προϋπολογισμού για τις εν λόγω κατηγορίες σκευασμάτων, αλλά να περιορίσει τη συνταγογράφηση τους μέσω της ΗΔΙΚΑ, βάζοντας «κόφτες» ή επιπλέον προϋποθέσεις.