Το ποσό της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης κατανέμεται στις φαρμακευτικές εταιρείες με τη «συνταγή του 80/20», δηλαδή το 80% της υπέρβασης (clawback) καλύπτεται από το σύνολο των φαρμακευτικών εταιρειών και το 20% αποδίδεται στις εταιρείες που έχουν αύξηση τζίρου οδηγώντας προς τα πάνω τη δαπάνη.
Στο 20%, γνωστό και ως μερίδιο ανάπτυξης, όμως δεν συμμετέχουν όλα τα φάρμακα. Με διάταξη που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο προβλεπόταν πως από το κομμάτι της εξίσωσης που αφορά στην ανάπτυξη θα εξαιρούνται τα εμβόλια, τα γενόσημα και γενικά τα οff patent φάρμακα (προϊόντα για τα οποία έχει λήξει η περίοδος προστασίας της πατέντας τους).
Όμως, με τη νεότερη υπουργική απόφαση του Β. Κικίλια ο αριθμός των φαρμακευτικών προϊόντων, για τα οποία οι εταιρείες τους θα κληθούν να καταβάλλουν και το ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του μεριδίου ανάπτυξης, διευρύνεται.
Δηλαδή, ενώ βάσει της διάταξης από τον υπολογισμό του 20% στο clawback εξαιρούνταν τα off patent συνολικά, με την απόφαση διευκρινίζεται πως εξαιρούνται μόνο τα φάρμακα εκτός πατέντας για τα οποία κυκλοφορεί και αντίστοιχο γενόσημο.
Αυτή η διάκριση γίνεται διαφοροποιώντας ποια φάρμακα θεωρούνται εκτός πατέντας.
Σύμφωνα με τον Ε.Ο.Φ όσα φάρμακα βρίσκονται στην αγορά περισσότερο από 11 χρόνια θεωρούνται off patent. Βάσει αυτού όμως θα έμενε περιορισμένος αριθμός φαρμάκων για να αναλάβουν το «βάρος» του μεριδίου ανάπτυξης.
Με την Υπουργική Αποφαση προβλέπεται ότι «ως φάρμακα αναφοράς off-patent νοούνται:
α) τα προϊόντα αναφοράς εκτός προστασίας δεδομένων με νομική βάση πλήρους φακέλου 8.3 της Οδηγίας 2001/83/ΕΚ για τα οποία κυκλοφορεί αντίστοιχο γενόσημο,
β) τα προϊόντα αναφοράς εκτός προστασίας δεδομένων με νομική βάση πλήρους φακέλου (νομική βάση 8.3) των οποίων η άδεια κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά έχει εκδοθεί πριν την 01.01.2000 και έχουν ΚΗΘ χαμηλότερο ή ίσο με 0,2 ευρώ σε λιανική τιμή ανεξαρτήτως κυκλοφορίας γενοσήμο».
Μάλιστα, η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ από 1η Ιουλίου 2020.