Το ένα «αγκάθι» στη φαρμακευτική πολιτική μετά το άλλο, επιχειρεί να αφαιρέσει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ώστε να δώσει «ανάσες» στη δαπάνη, που όπως φαίνεται θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία, με το clawback (την υπέρβαση δηλαδή) να χτυπάει κόκκινο.
Η δαπάνη για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών παραμένει ένα από τα «αγκάθια», που και οι προηγούμενες ηγεσίες επιδίωξαν να αντιμετωπίσουν, αναζητώντας κονδύλια από άλλους κωδικούς, όπως της πρόνοιας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω δαπάνη υπολογίζεται πλέον στα 310 εκατ. ευρώ και το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να αναζητεί τρόπο κάλυψης τους.
Τα ΦΥΚ σε διαπραγμάτευση
Η αύξηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης παραμένει ύστατη επιλογή για την κυβέρνηση, καθώς θα εξαντληθούν πρώτα όλες οι πιθανές διαρθρωτικές παρεμβάσεις.
Διαπραγμάτευση, επαναξιολόγηση αλλά και περιορισμοί στη συνταγογράφηση αναμένεται να είναι και κάποιες από τις πρώτες παρεμβάσεις.
Άλλωστε, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης έχει ήδη καλέσει θεραπείες κατά της ψωρίασης κατά πλάκας και του άσθματος, φάρμακα κλιμάκωσης για την πολλαπλή σκλήρυνση, αλλά και σκευάσματα για τον καρκίνο του προστάτη, που χορηγούνται δια στόματος, φάρμακα για αιματολογικά νοσήματα και ογκολογικά για συμπαγείς όγκους, καθώς και αναστολείς της ιντερλευκίνης. Μαζί τους και τα αντιδιαβητικά φάρμακα.
Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, όμως, αναμένεται να αποτελέσει και «όπλο πρώτης γραμμής» για τον έλεγχο της δαπάνης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως όλα τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, θα τεθούν υπό εξέταση από την επιτροπή, αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί αν αυτό θα αφορά και όσα φάρμακα πέρασαν πρόσφατη από τη βάσανο της διαπραγμάτευσης.
Το επιτελείο του Υπουργείου Υγείας, όμως, φέρεται να επιδιώκει ιδιαίτερα υψηλές εκπτώσεις, αν είναι δυνατόν και πάνω από το clawback που λαμβάνεται, προκαλώντας προβληματισμό για τις πιθανές επιπτώσεις, αν αυτός ο στόχος επιτευχθεί.
Βιταμίνη D, μαγνήσιο και σίδηρος
Άλλες 3 κατηγορίες σκευασμάτων, αναμένεται να βρεθούν σε «δυσκολότερη θέση». Πρόκειται για τρία συνταγογραφούμενα συμπληρώματα: βιταμίνη D, μαγνήσιο και δισθενής σίδηρος, που χορηγείται δια στόματος.
Δεν αποκλείεται σκευάσματα των εν λόγω κατηγοριών να μεταφερθούν στην αρνητική λίστα, δηλαδή στον κατάλογο των συνταγογραφούμενων φαρμάκων που δεν αποζημιώνονται.
Αλλά πριν από αυτό, ο Υπουργός Υγείας φέρεται να έχει ζητήσει από την Επιτροπή Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (HTA) να εξετάσει το θεραπευτικό του όφελος, ώστε να διασφαλιστεί πως θα συνεχίσουν να αποζημιώνονται για τους ασθενείς, των οποίων η υγεία στηρίζεται στη λήψη τους.
COVID-19
Η αντιμετώπιση της COVID-19 εκτροχίασε τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, καθώς η φαρμακευτική δαπάνη για τη θεραπεία τους αυξήθηκε σημαντικά, συμπαρασύροντας προς τα πάνω και το νοσοκομειακό clawback.
Πέραν, όμως, από την αντιμετώπιση των ασθενών στο ΕΣΥ, σημαντικό ήταν το κόστος και στη διαχείριση τους από ιδιώτες γιατρούς και δομές.
Έτσι, ο Θ. Πλεύρης φέρεται να έχει ζητήσει καταγραφή των δαπανών τόσο από τα Νοσοκομεία όσο και από τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να αναζητήσει κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την κάλυψη του.