Τελευταία ημέρα σήμερα Παρασκευή για την ψηφιακή αποστολή στον ΕΟΦ από τις φαρμακευτικές εταιρείες, παρατηρήσεων για την προσθήκη ή διαγραφή προϊόντων από τον κατάλογο των 7.543 φαρμακευτικών προϊόντων που εισέρχονται στη διαδικασία της ετήσιας ανατιμολόγησης. Ο ΕΟΦ ανήρτησε το σχετικό κατάλογο και μαζί του και μια λίστα με 922 κωδικούς που διαγράφονται.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Κάτοχοι Άδειας Κυκλοφορίας (σε γενικές γραμμές οι φαρμακευτικές εταιρείες, δηλαδή) των προϊόντων «καλούνται να αποστείλουν τυχόν παρατηρήσεις τους που θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο σε προσθήκες ή διαγραφές προϊόντων, υποβάλλοντας αίτημα και τα σχετικά δικαιολογητικά στην διαδικτυακή εφαρμογή του ΕΟΦ με την χρήση των κωδικών πρόσβασης που ήδη έχουν παραλάβει, λαμβάνοντας υπόψη ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες μεταβολής διοικητικών στοιχείων όπως διαδικασίες μετονομασίας ή αλλαγής ΚΑΚ».
Η ανατιμολόγηση των φαρμάκων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, η ημερομηνία συναλλαγματικής ισοτιμίας που θα χρησιμοποιηθεί είναι αυτή της 1ης Οκτωβρίου 2021, ενώ για την υποβολή στοιχείων/φύλλων έρευνας θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση, όπου με βάση τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα Υπουργική Απόφαση.
«Το πρόβλημα της φαρμακευτικής δαπάνης δεν είναι θέμα τιμών, αλλά είναι θέμα κατανάλωσης», έχει δηλώσει ο Υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, παραδεχόμενος έστω και εμμέσως τη σαφή αποτυχία ελέγχου της υπέρβασης της δαπάνης, το γνωστό clawback, με τη μείωση τιμών σκευασμάτων.
⇒ Clawback: Η πίεση εξορθολογισμού του και η «εκτόξευση» της υπέρβασης της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης
Στις πρόσφατες συναντήσεις του κ. Πλεύρη με τους φορείς που εκπροσωπούν τις φαρμακευτικές εταιρείες κατέστη σαφές πως οι όποιες αναπροσαρμογές στη φαρμακευτική πολιτική προωθηθούν θα πρέπει να στοχεύσουν σε διαρθρωτικές αλλαγές, που θα επιτρέψουν τον εξορθολογισμό της δαπάνης και θα καταστήσουν τη δαπάνη βιώσιμη, επιτρέποντας στην αγορά να λειτουργήσει χωρίς αιφνιδιασμούς, αλλά σε ένα σταθερό πλαίσιο.
Οι νέες αλλαγές αναμένονται να τεθούν προς συζήτηση στους εμπλεκόμενους φορείς εντός του Νοεμβρίου.