Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την ιστοσελίδα ClinicalTrials.gov, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1114 κλινικές μελέτες θεραπειών του COVID-19. Μία ανάλυση που χρησιμοποιεί παγκόσμια δεδομένα δείχνει ότι 21 από αυτές βρίσκονται σε ενδιάμεσο στάδιο και 16 από αυτές δείχνουν θετικά πρόωρα σημάδια.
Δύο από αυτές τις μελέτης αφορούν τη ρεμδεσιβίρη της «Gilead Sciences», η οποία έχει λάβει έγκριση έκτακτης ανάγκης από την Αμερικανική Ένωση Τροφίμων και Φαρμάκων FDA.
«Αυτές οι κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε κάποιες φάσεις. 69% αυτών βρίσκονται σε πρώιμα στάδια (Φάση 1 ή 2). Η πλειοψηφία τους εξετάζουν διαφορετικά φάρμακα, είτε μόνα τους είτε συνδυαστικά, με το ένα να χρησιμοποιεί δευτερεύουσα παρέμβαση. Οι 4 πολυεθνικές κλινικές δοκιμές εξετάζουν τη ρεμδεσιβίρη, τη σαριλουμάμπη και τη μπεβασιζουμάμπη. Ένα από τα φάρμακα που πρόσφατα είχαν θετικά αποτελέσματα είναι η ρεμδεσιβίρη» ανέφερε ο αναλυτής της Global Data, Σκότι Τσουνγκ Σιου.
Η σαριλουμάμπη είναι ένα φάρμακο για τη ρευματική αρθρίτιδα που κατασκευάστηκε από την Regeneron Pharmaceuticals και την Sanofi. Είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που περιορίζει την ιντερλευκίνη 6 (IL-6). Η IL-6 θεωρείται ότι παίζει ένα ρόλο στην υπερδραστήρια φλεγμονώδη απάντηση του COVID-19 στους ασθενείς.
Η μπεβασιζουμάμπη πωλείται από την Genetech υπό την επωνυμία Avastin. Πρόκεται για φάρμακο κατά του καρκίνου που περιορίζει την ανάπτυξη των καρδιαγγειακών ενδοθηλιακών κυττάρων (VEGF). Η VEGF έχει παρατηρηθεί σε μεγάλα επίπεδα σε ασθενείς με COVID-19.
Η GlobalData σημειώνει το εξής: "Δεν έδωσαν θετικά αποτελέσματα όλα τα φάρμακα. Η υδροξυχλωροκίνη, ένα ανοσοκατασταλτικό φάρμακο που προωθούταν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κρίθηκε αναποτελεσματικό. Επιπλέον, οι ασθενείς που έλαβαν το συγκεκριμένο φάρμακο είχαν μεγαλύτερη θνησιμότητα. Παρ΄όλα αυτά, οι κλινικές δοκιμές που ερευνούν την υδροξυχλωροκίνη και τη χλωροκίνη συνεχίζονται.
Επίσης υπάρχουν 2 κλινικές δοκιμές που έδειξαν πρόωρα αρνητικά σημάδια αποτελεσματικότητας και ασφάλειας. Το ένα βρίσκεται στην τρίτη φάση αξιολογώντας την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της δαρουναβίρης για τη θεραπεία της πνευμονίας που προκαλεί ο COVID-19. Η άλλη μελέτη βρίσκεται στη δεύτερη φάση των δοκιμών αξιολογώντας τη χλωροκίνη για τη θεραπεία νοσηλευομένων με σοβαρά αναπνευστικά σύνδρομα. Αμφότερες οι δοκιμές έχουν αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 31 Αυγούστου του 2020.