Αυτήν την εβδομάδα δημιουργήθηκε ένα ακόμη αμφιλεγόμενο ζήτημα γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca. Αυτή φορά, πηγή της διαμάχης ήταν η ορθότητα των πρόσφατων δεδομένων που κυκλοφόρησε η εταιρεία για το εμβόλιο COVID-19 με βάση τις κλινικές δοκιμές στην Αμερική, τη Χιλή και το Περού.
Ειδικότερα, τη Δευτέρα (22/3), η εταιρεία ανακοίνωσε ότι εμβόλιο της κατά του κορονοϊού έδειξε 79% αποτελεσματικότητα κατά της συμπτωματικής νόσου και 100% αποτελεσματικότητα κατά της σοβαρής νόσου. Ωστόσο, την ίδια μέρα,η Επιτροπή Παρακολούθησης Ασφάλειας Δεδομένων (DSMB), μια ανεξάρτητη επιτροπή που επιβλέπει τη δοκιμή, εξέφρασε «ανησυχία ότι η AstraZeneca μπορεί να έχει συμπεριλάβει πληροφορίες από αυτή τη δοκιμή που δεν είναι επικαιροποιημένες(«outdated»), οι οποίες μπορεί να έχουν δώσει μία ελλιπή εικόνα των δεδομένων αποτελεσματικότητας».
Η AstraZeneca, 2 μέρες αργότερα παραδέχτηκε ότι οι δημοσιευμένοι αριθμοί βασίστηκαν σε μία προσωρινή ανάλυση με δεδομένα μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου και ότι δεν ήταν επικαιροποιημένη.
Το τελικό ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου της AstraZeneca στις κλινικές δοκιμές των ΗΠΑ
Η AstraZeneca τελικά ανακοίνωσε τα επικαιροποιημένα δεδομένα της πρωτογενούς ανάλυσης των κλινικών δοκιμών. Ειδικότερα, η εταιρεία αναφέρει ότι το εμβόλιο του ήταν 76% αποτελεσματικό κατά της συμπτωματικής COVID-19 και 85% αποτελεσματικό κατά της συμπτωματικής νόσου σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Το εμβόλιο ήταν επίσης 100% αποτελεσματικό κατά της σοβαρής νόσου και νοσηλείας στη δοκιμή φάσης 3.
Οι αριθμοί είναι κοντά σε εκείνους που ανακοινώθηκαν Δευτέρα το πρωί από την AstraZeneca.
Τα νέα δεδομένα βασίζονται σε 190 κρούσματα στην αρχική ανάλυση, ανέφερε η AstraZeneca. Άλλα 14 θετικά περιστατικά είναι πιθανά, οπότε ο αριθμός αποτελεσματικότητας θα μπορούσε να αλλάξει ελαφρώς με βάση το πόσες από αυτές τις περιπτώσεις ήταν στην ομάδα εμβολίων έναντι της ομάδας εθελοντών που παρέλαβε το placebo.
ΠΗΓΗ: fiercepharma