Η κλινική μελέτη φάσης 2 θα ξεκινήσει σε τρία Ιατρικά Τμήματα ελληνικών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων - δύο στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και ένα στο ΠΓΝ «Αττικόν» και χορηγός της είναι η Ιατρική Εταιρία Αθηνών. Το συγκεκριμένο φάρμακο ανακάλυψε ο καθηγητής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Τελ Αβίβ και επικεφαλής του Κέντρου Πρόληψης Καρκίνου Ναντίρ Αρμπέρ.
Τα θετικά στοιχεία της θεραπείας είναι πως είναι εύκολα χορηγούμενη –τρία με τέσσερα λεπτά εισπνοών μία φορά την ημέρα για λίγα λεπτά για 5 ημέρες. Επίσης, μπορεί να χορηγηθεί ακόμα και στο σπίτι και η παραγωγή του είναι γρήγορη και φθηνή».
Επίσης, σύμφωνα με τον ισραηλινό καθηγητή, κατά την πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών το φάρμακο δεν προκάλεσε καμία παρενέργεια στους ασθενείς που το έλαβαν, ενώ είχε θετική επίδραση στην εξέλιξη των ασθενών.
Άκρως ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της 1ης φάσης δοκιμών
Η θεραπεία κορανοϊού που αναπτύχθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ ολοκλήρωσε επιτυχώς τις δοκιμές φάσης 1 στις αρχές Φεβρουαρίου. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι βοήθησε πολλές μέτριες έως σοβαρές περιπτώσεις COVID-19 να ανακάμψουν γρήγορα από την ασθένεια σύμφωνα με ανακοίνωσή του νοσοκομείου.
Χαιρετίζοντας αυτήν την «τεράστια ανακάλυψη», το νοσοκομείο είπε ότι η ουσία EXO-CD24, που ανακάλυψε ο καθηγητής Ναντίρ Αρμπέρ, είχε χορηγηθεί σε 30 ασθενείς των οποίων οι καταστάσεις ήταν μέτριες ή σοβαρές. Και οι 30 ανάρρωσαν - 29 από αυτούς εντός τριών έως πέντε ημερών.
Πως δρα το φάρμακο
Το φάρμακο καταπολεμά την καταιγίδα κυτοκίνης - μια πιθανώς θανατηφόρα ανοσολογική αντίδραση στην λοίμωξη του κορονοϊού που πιστεύεται ότι ευθύνεται για πολλούς από τους θανάτους που σχετίζονται με την ασθένεια.
Χρησιμοποιεί εξωσώματα - μικροσκοπικούς σάκους μεταφοράς που μεταφέρουν υλικά μεταξύ των κυττάρων - για να παραδώσει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται CD24 στους πνεύμονες, την οποία ο Arber έχει περάσει δεκαετίες ερευνώντας.
«Αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων και έχει έναν πολύ γνωστό και σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος», δήλωσε ο ερευνητής Shiran Shapira του εργαστηρίου της Arber. Η πρωτεΐνη βοηθά στην ηρεμία του ανοσοποιητικού συστήματος και στη συγκράτηση της καταιγίδας.