Ανάσα από τα πρόσθετα βάρη που θα επιφορτίζονταν λόγω των εξαιρέσεων γενοσήμων και off-patent φαρμάκων από το μερίδιο ανάπτυξης στην κατανομή του ποσού της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης (clawback), φέρεται να δίνει στις φαρμακευτικές εταιρείες το άρθρο 61 του νόμου 4764/2020 του Υπουργείου Υγείας.
Το εν λόγω άρθρο (αρχικά άρθρο 11 της τροπολογίας που ρύθμιζε τα θέματα εμβολιασμού για τον κορονοϊό) καταργεί το σημείο εκείνο διάταξης που προέβλεπε την εξαίρεση των γενοσήμων και των off patent (φάρμακα που έχει λήξει η πατέντα τους) από τον υπολογισμό του μεριδίου της ανάπτυξης κατά τον επιμερισμό του clawback.
Συγκεκριμένα, είναι οι τέσσερις λέξεις «διαγράφεται το τέταρτο εδάφιο», με αναφορά στο νόμο 4052, που φέρεται να αλλάζει τα δεδομένα στην κατανομή του clawback, όπως αναφέρουν και σε επιστολή τους στον Υπουργό Υγείας, οι εκπρόσωποι του κλάδου.
Με νομοθετική ρύθμιση τον περασμένο Σεπτέμβριο (άρθρο 47, Ν. 4722/2020) θεσπίστηκαν οι εξαιρέσεις γενοσήμων και off patent φαρμάκων, «συνταγή» του 90/10, που προβλέπει πως το 90% της υπέρβασης (clawback) καλύπτεται από το σύνολο των φαρμακευτικών εταιρειών και το 10% αποδίδεται στις εταιρείες που έχουν αύξηση τζίρου οδηγώντας προς τα πάνω τη δαπάνη.
Μάλιστα, το «90/10», με ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε μόλις στις 15 Δεκεμβρίου, έγινε 80/20, διευρύνοντας την ανησυχία στις εταιρείες του κλάδου, όπως έγραψε το News4Health. Ειδικά εκείνες που διαθέτουν καινοτόμα, on patent, φάρμακα αλλά και εκείνες με βιο-ομοειδή, με την εν λόγω απόφαση καλούνταν να επιφορτιστούν την πληρωμή του 20% clawback.
Η αναδρομικότητα όλων των παραπάνω ενίσχυε τις δυσμενείς επιπτώσεις του clawback στην επιχειρηματικότητα, αλλά και στην καινοτομία και την πρόσβαση των ασθενών σε νέα φάρμακα.
Διαβάστε αναλυτικά τι σημαίνει η ΚΥΑ στο σχετικό ρεπορτάζ.
Αυτή η αναφορά στο άρθρο 61 του νόμου που υπερψηφίστηκε το βράδυ της Δευτέρας ουσιαστικά φέρεται να θέτει την εν λόγω εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης, αφού καταργεί το σημείο της διάταξης στην οποία βασίζεται.
Αυτή την κίνηση του Υπουργείου Υγείας χαιρετίζουν σε κοινή τους επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικός Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και το Pharma Innovation Forum (PIF).
Όπως αναφέρουν, με τον τρόπο αυτό «δίνεται η δυνατότητα για ένα πιο ομαλό κλείσιμο του έτους -λόγω της αναδρομικής ισχύς που προβλεπόταν από 1/7/2020- χωρίς περαιτέρω εκπλήξεις στην ανακατανομή μεταξύ των ΚΑΚ του φορτίου των υποχρεωτικών επιστροφών».
Μάλιστα, στην επιστολή με θέμα «Απόσυρση στρεβλής διάταξης για το clawback» σημειώνεται , πως παρά τις εντατικές προσπάθειες και της κυβέρνησης, αυτές οι υποχρεωτικές επιστροφές από την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης, «δεν φαίνεται να βαίνουν μειούμενες στο σύνολό τους».
Η επιστολή
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Χαιρετίζουμε την προχθεσινή σας απόφαση να ενσωματώσετε στο νομοσχέδιο “Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVlD-19, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, την ρύθμιση οφειλών προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις”, που ψηφίστηκε στις 21/12/2020, το άρθρο 11, σύμφωνα με το οποίο, καταργείται η διάταξη που προέβλεπε την εξαίρεση των γενοσήμων και των off patent από τον υπολογισμό του μεριδίου της ανάπτυξης κατά τον επιμερισμό του clawback.
Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα για ένα πιο ομαλό κλείσιμο του έτους -λόγω της αναδρομικής ισχύς που προβλεπόταν από 1/7/2020- χωρίς περαιτέρω εκπλήξεις στην ανακατανομή μεταξύ των ΚΑΚ του φορτίου των υποχρεωτικών επιστροφών, που δεν φαίνεται να βαίνουν μειούμενες στο σύνολό τους, παρά τις εντατικές προσπάθειές σας.
Είχαμε τονίσει πολλές φορές στις επικοινωνίες μας την παρατυπία της διάταξης αυτής, καθώς στην πράξη μετέφερε σημαντική αξία μεταξύ των εταιρειών του κλάδου, ενώ παράλληλα δεν μείωνε το ύψος της υπέρβασης. Παράλληλα αποτελούσε τροχοπέδη στην είσοδο νέων φαρμάκων και αποθάρρυνε τις επενδύσεις. Για τους λόγους αυτούς, άλλωστε, η κατάργησή του ήταν και παραμένει επίσημη θέση του ΣΦΕΕ, όπως άλλωστε είχε ψηφιστεί στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου το 2019, καθώς και του PhRMA Innovation Forum.