Χωρίς ουσιαστική επίδραση στην προσπάθεια εξορθολογισμού της δαπάνης συνεχίζουν να είναι οι μειώσεις τιμών, που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στα συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Η συνολική αγορά φαρμάκου αυξήθηκε περαιτέρω το 2021 σε αξίες, αν και από πλευράς όγκου η αύξηση ήταν σαφώς μικρότερη. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η IQVIA για λογαριασμό του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), η αγορά των συνταγογραφούμενων φαρμάκων διαμορφώθηκε σε περίπου 3,78 δισ. ευρώ, το 2021. Αντί, όμως, να καταγράψει εξοικονόμηση κατα 58,5 εκατ. ευρώ εμφανίζεται ενισχυμένη κατά 96 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι όποιες μειώσεις αντισταθμίστηκαν από αύξηση στις πωλήσεις κατά 73,6 εκατ. ευρώ, σε όγκο, αλλά και κατά 81,2 εκατ. ευρώ από την αλλαγή του θεραπευτικού μίγματος, δηλαδή την υποκατάσταση.
Συνολικότερα, η αγορά των φαρμάκων διαμορφώθηκε το 2021 στα 4,22 δισ. ευρώ, από περίπου 4,1 δισ. ευρώ το 2020. Τα on patent φάρμακα αυξήθηκαν κατά 1,2% σε όγκους και 3,4% σε αξία, τα γενόσημα κατά 4% σε όγκους και 8,5% σε αξίες, ενώ τα off patent σημείωσαν αύξηση 2,4% σε αξίες και μείωση 0,4% σε όγκους.
Σε ό,τι αφορά το μερίδιο αγοράς , τα πρωτότυπα φάρμακα (με ενεργή πατέντα ή off patent) απορρόφησαν περίπου 60% σε αξίες, με το 29% αναφορά τα on patent kai 31% τα off patent, ενώ τα γενόσημα το 22% της αγοράς.
Αντίστοιχα, τα on patent απορρόφησαν το 8% της αγοράς σε όγκους, τα εκτός πατέντας πρωτότυπα το 38% και τα γενόσημα περίπου 33%.
Τα εμβόλια κατέλαβαν το 5% της αγοράς σε αξία και το 2% σε όγκο.
Βάσει τιμής, τα φάρμακα που κοστίζουν κάτω από 5 ευρώ, αποτελούν το 7,7% της αποζημιούμενης αγοράς από πλευρά όγκου.
Πάντως, μόνο περίπου το 50% αφορά τα σχετικά φτηνά φάρμακα.