Στην Ελλάδα, η έγκριση της πρώιμης πρόσβασης στο «Trikafta» για τους ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση έχει ανακοινωθεί από τις 29 Απριλίου, ενώ έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαπραγματεύσεις του ΕΟΦ με την φαρμακευτική εταιρεία μετά και από τα άμεσα αντανακλαστικά του Υπουργού Υγείας κ. Κικίλια τον περασμένο Νοέμβριο, σε ανταπόκριση της άρνησης του να μεταμοσχευτεί ο ασθενής Δημήτρης Κοντοπίδης, με σκοπό την πίεση για έγκριση αποζημίωσης του φαρμάκου και στην Ελλάδα.
Κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης για το φάρμακο Trikafta για ασθενείς με κυστική ίνωση
Ταυτόχρονα η επιτροπή εργασίας για την δημιουργία Εθνικού Μητρώου για την Κυστική Ίνωση έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της και αναμένεται η ενεργοποίησή του καθώς αποτελεί κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις αποζημίωσης του «Kaftrio» για τους υπόλοιπους ασθενείς με Κυστική Ίνωση στην Ελλάδα.
Ο Ευρωπαϊκός Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης CF Europe σε συνεργασία με τους Συλλόγους κάθε χώρας είχε αποστείλει επιστολές προς την Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΜΑ) ασκώντας πίεση για την γρήγορη έγκριση του συγκεκριμένου φαρμάκου και αναδεικνύοντας την ανάγκη για άμεση πρόσβαση στην συγκεκριμένη επαναστατική θεραπεία που αφορά το 90% των ασθενών με Κ.Ι. παγκοσμίως.
Διαβάστε εδώ για τον αγώνα που έδωσε ο Πανελλήνιος Συλλόγος Κυστικής Ίνωσης
Ας σημειωθεί ότι τo News4Health είχε επικοινωνήσει με τον Επίτιμο Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης (Ε.Ε.Ι.Κ), Δημήτρης Κοντοπίδης, όταν είχε ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας η έναρξη του προγράμματος ατομικής πρώιμης πρόσβασης των ασθενών με κυστική ίνωση για τη θεραπεία Trikafta. Ο ίδιος αρχικά χαρακτήρισε «εξαιρετικό» το συγκεκριμένο νέο προσθέτοντας ότι απέδωσαν καρπούς μεταξύ άλλων και οι πιέσεις του Συλλόγου για την συγκεκριμένη εξέλιξη.
Ωστόσο, ο κ. Κοντοπίδης είχε τονίσει ότι «το πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης αφορά ελάχιστους ασθενείς. Προστατεύονται μεν έστω και καθυστερημένα ελάχιστοι ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση αλλά περιμένουμε από την κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου όλοι οι ασθενείς με κυστική ίνωση να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία Trikafta».