Αυτά τα φάρμακα δεν είναι άλλα από την ιντερφερόνη Άλφα και το nafamostat, τον οποίον ο συνδυασμός ήταν αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση της μόλυνσης από κορονοϊό, όπως δείχνει νέα μελέτη. Τα ευρήματα ειναι πολύ ευχάριστα καθώς φαίνεται να αντιμετωπίσουν αποτελασματικά όλα τα στάδια λοίμωξης.
Την στιγμή που οι χώρες με υψηλά εισοδήματα «τρέχουν» με επιτυχία τις εμβολιαστικές τους καμπάνιες, κυριαρχεί ανισότητα στην διανομή των εμβολίων στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα. Μόνο το 2.3% των ατόμων από τις χώρες με χαμηλά εισοδήματα έχουν κάνει έστω μια δόση εμβολίου. Έτσι, μέχρι να φτάσουν τα εμβόλια σε όλο τον κόσμο οι αποτελεσματικές αντιικές θεραπείες κατά της νόσου Covid -19 θα μπορούσαν να μειώσουν την θνησιμότητα και τις νοσηλείες σε αυτές τις χώρες. Επίσης, ενδεχομένως να είναι μια καλή λύση στη μάχη κατά των μεταλλάξεων του ιού.
Τα μειονεκτήματα των μονοθεραπευτικών σχημάτων (π.χ μονοκλωνικά αντισώματα, ρεμντεσιβίρη)
Παρόλο που ο FDA ( Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών) έχει εγκρίνει κάποιες αντιικές θεραπείες υπάρχουν ορισμένα προβλήματα και περιορισμοί που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Μεταξύ αυτών είναι η ενδοφλέβια χορήγηση, η περιορισμένη διαθεσιμότητα, το υψηλό κόστος και θεραπευτικά αποτελέσματα που είναι ορατά μόνο όταν δίνονται σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο journalViruses όμως δείχνει ότι ο συνδυασμός δύο αντιικών φαρμάκων της ιντερφερόνης άλφα και του φαρμάκου nafamostat ήταν αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση της μόλυνσης από κορονοϊό.
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπεύθυνος της μελέτης, ο γιατρός και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νορβηγίας, Denis Kainov, οι συνδυαστικές θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μικρότερες ποσότητες σε αντίθεση με τα σχήματα μονοθεραπείας, γεγονός το οποίο τους δίνει άλλο ένα μεγάλο πλεονέκτημα.
Επίσης, η ρεμντεσιβίρη και τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι αποτελεσματικές θεραπείες μόνο στα αρχικά στάδια της Covid -19. Επιπλεόν, η ρεμντεσιβίρη είναι αμφιλεγόμενη θεραπεία και τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν έχουν δείξει μπορούν να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τις μεταλλάξεις. Για αυτό ακριβώς το λόγο οι ερευνητές σκέφτηκαν ότι ο συνδυασμός των φαρμάκων θα μπορούσε να βοηθήσει.
Τα συνδυαστικά θεραπευτικά σχήματα έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν και σε άλλες λοιμώδεις ασθένειες και ήταν αποτελεσματικά. Επίσης, η χρήση μικρότερης δόσης φαρμάκων στις συνδυαστικές θεραπείες δείχνει ότι μειώνει και την πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών ενώ μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση της εμφάνισης ανθεκτικών στον ιό ιικών στελεχών.
Πολύ καλός ο συδυασμός δείχνουν τα πρώτα στοιχεία
Εξάλλου, οι πρώτες μελέτες πρότειναν ότι η ιντερφερόνη άλφα και το nafamostat σε συνδυασμό με άλλα αντιικά φάρμακα θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν την Covid -19. Έτσι, έγινε νέα έρευνα γύρω από τον συνδυασμό αυτών των δύο φαρμάκων. Η Ιντερφερόνη άλφα δείχνει ότι βοηθά στην δημιουργία ανοσοποιητικών κυττάρων στους πνεύμονες και βοηθά στην αντιική απόκριση. Επίσης, ενεργοποιεί άλλες κυτοκίνες που ενισχύουν την ανοσολογική απόκριση και περιορίζουν την αντιγραφή του SARS-CoV-2.
Στην νεότερη μελέτη οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια χημικά τροποποιημένη μορφή της ιντερφερόνης που διαρκεί περισσότερο στο σώμα σε σχέση με την μη τροποποιημένη. Αυτή η τροποποιημένη ιντερφερόνη άλφα ονομάζεται εμπορικά Pegasys και χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα αντιικά φάρμακα για την θεραπεία της Ηπατίτιδας B και C.
Το φάρμακο nafamostat χρησιμοποιείται επίσης για την θεραπερία στην πανγκρεατίτιδας και πρόκειται για ένα αντιπηκτικό που εμποδίζει τον σχηματισμό θρόμβων. Το αντιπηκτικό αυτό μαζίσε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ήταν αποτελεσματικό τόσο σε μικρές συγκεντρώσεις του ιού όσο και σε μεγαλύτερες.
Σε κάθε περίπτωση νέες μελέτες και έρευνες πρέπει να γίνουν σχετικά με τον συνδυασμό των φαρμάκων αυτών καθώς όπως από όσα δείχνουν μέχρι τώρα μπορεί να είναι μια πολύ αποτελεσματική και οικονομική λύση που θα σώσει ζωές.
Απόδοση από το https://www.medicalnewstoday.com