Παθητική ανοσοποίηση
Οι ειδικοί είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν μια παλιά μέθοδο που ονομάζεται: "παθητική μέθοδος αντισωμάτων” (passive antibody therapy) ή πιο απλά παθητική ανοσοποίηση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Investigation.
Αυτή η μέθοδος δεν χρειάζεται καμία έρευνα ούτε και ανάπτυξη. Υπάρχει από το 1930 και μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη.
Στη μέθοδο αυτή οι ειδικοί παίρνουν αίμα από κάποιον άρρωστο που έχει τον ιό και έχει αναρρώσει. Χρησιμοποιώντας τον ορό - το μέρος που περιέχει αντισώματα που καταπολεμούν τη μόλυνση - οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα είναι σε θέση να κάνουν την εγχυση στο άλλο άτομο, είτε προλαμβάνοντας μια μόλυνση, είτε βοηθώντας την να την καταπολεμήσει.
“Μπορεί να γίνει. Το θέμα είναι να θελήσουν να χρηματοδοτήσουν τη μέθοδο αυτή και να βρεθούν οι άνθρωποι που θα δώσουν αίμα για το σκοπό αυτό” είπε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας, Arturo Casadevall του πανεπιστημίου Johns Hopkins Bloomberg που συμμετέχει στην έρευνα αυτή.
'Ερχεται νέα κλινική μελέτη σε έξι ελληνικά νοσοκομεία
Όλα όσα προβλέπει το πρωτόκολλο για την πολυκεντρική μελέτη φάσης 2, που αφορά στη χορήγηση πλάσματος ιαθέντων από τη νόσο COVID-19, σε σοβαρά νοσούντες, και η οποία ξεκινά σε έξι ελληνικά νοσοκομεία, αποκαλύπτει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κύριος ερευνητής της μελέτης καθηγητής Θεραπευτικής- Ογκολογίας- Αιματολογίας, και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.
Το τελικό πρωτόκολλο, όπως λέει, έχει ήδη εγκριθεί, από την Επιτροπή Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες του υπουργείου Υγείας (10 Απριλίου) και από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα» (15 Απριλίου). «Μένει τώρα η έγκριση από τα Επιστημονικά Συμβούλια και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, η οποία αναμένεται να δοθεί τις αμέσως επόμενες μέρες, προκειμένου να ξεκινήσει η μελέτη».
Tσιόδρας: Ελπίζουμε πρώτα στα φάρμακα
Περισσότερα ελπιδοφόρα νέα για τα θεραπευτικά σχήματα θα έχουμε σε λίγες εβδομάδες, είπε στις 15/4 ο Σ.Τσιόδρας, ενώ για τα εμβόλια πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 12 μήνες. Πόσα εμβόλια δοκιμάζονται τώρα, και πόσα από αυτά ενδέχεται να μας σώσουν.
Αναλυτικά η δήλωση του Σωτήρη Τσιόδρα:
"Ακούγεται όλο και περισσότερο συζήτηση για θεραπευτικά σχήματα και εμβόλια. Ελπίζουμε να έχουμε περισσότερα ενθαρρυντικά νέα τις επόμενες εβδομάδες για τα φάρμακα και τους επόμενους μήνες για εμβόλια.
Φάρμακα που χρησιμοποιούνταν για άλλες ασθένειες τώρα μελετώνται με στόχο τον κορονοϊό. Περισσότερα από 70 εμβόλια είναι σε φάση ανάπτυξης αυτήν την στιγμή σύμφωνα με ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ένα εξ’ αυτών είναι σε φάση 2 δηλαδή δίνεται λόγω υποσχόμενων αρχικών ευρημάτων σε μεγαλύτερο πληθυσμό εθελοντών.
Όμως για τα εμβόλια η ανθρωπότητα ακόμη είναι μακριά από την μαζική παραγωγή και διάθεση τους που είναι από τα σημαντικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η παγκόσμια κοινότητα μέχρι το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΠΟΥ θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 12 μήνες".