Ειδικότερα, ένα ερευνητικό άρθρο στο Πανεπιστήμιο του Monash στην Αυστραλία, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science Direct», έδειξε ότι σε μία εργαστηριακή εγκατάσταση, η χρήση ιβερμεκτίνης που χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει τις ψείρες στο κεφάλι, καθώς και για παρασιτικά σκουλήκια, περιόρισε τον SARS-CoV-2 εντός 24-48 ωρών από τη λήψη του φαρμάκου.
Παρόλο που ο νέος κορονοϊός δεν αποτελεί μία παρασιτική ασθένεια, τα εργαστηριακά τεστ έδειξαν ότι το φάρμακο συμπεριφέρεται στην ασθένεια σαν τέτοια. Οι προκλινικές δοκιμές φανέρωσαν ότι η ιβερμεκτίνη απέτρεπε την αντιγραφή του RNA. Oι ερευνητές δε γνωρίζουν ακόμα το μηχανισμό που κάνει το φάρμακο να λειτουργεί κατά του ιού. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι η θεραπεία για τις ψείρες έχει δείξει ενθαρρυντικά σημάδια όσον αφορά την καταπολέμηση και άλλων ιών όπως ο HIV, o δάγγειος πυρετός και ο Ζίκα.
Το ερώτημα τώρα έχει να κάνει με το κατά πόσο η ιβερμεκτίνη θα "δουλέψει" στην πράξη. Η επιστημονική ομάδα θα προσπαθήσει να συνεχίσει τη μελέτη με ανθρώπινες δοκιμές κατά του COVID-19. Συγκεκριμένα, το επόμενο βήμα τους θα είναι να εξετάσουν πολλαπλή προσθήκη δόσης που μιμείται την τωρινή εγκεκριμένη χρήση ιβερμεκτίνης στους ανθρώπους.
ΠΗΓΗ: https://bit.ly/2VvBnxW