Στόχος της είναι η εκκίνηση διανομής του εμβολίου στις ΗΠΑ και τη M. Βρετανία το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβρη και να κορυφωθεί η διαδικασία στις αρχές του 2021 σύμφωνα με τον CEO της Astrazeneca, Πασκάλ Σόριοτ.
https://twitter.com/AstraZeneca/status/1268559726486446081
Οι κλινικές δοκιμές και η παραγωγή συμβαίνουν ταυτόχρονα. Πρόκειται για κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στη φαρμακευτική βιομηχανία καθώς το ρίσκο να μη δουλέψει το εμβόλιο είναι υπαρκτό. Αυτό θα σήμαινε ότι γιγαντιαία ποσά που επενδύθηκαν θα πάνε χαμένα αν αποδειχθεί αναποτελεσματικό το εμβόλιο.
Ο Πασκάλ Σόριοτ όταν ρωτήθηκε για την πιθανή αποτελεσματικότητα του εμβολίου απάντησε το εξής: "Από όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής έχουμε καλές ελπίδες να δουλέψει το εμβόλιο αλλά δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι περιμένει στις κλινικές δοκιμές να συμμετάσχουν παραπάνω από 50 χιλιάδες άτομα.
Το εμβόλιο της Astrazeneca
Tο εμβόλιο της AstraZeneca σε συνεργασία Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης βασίζεται στον αδενοϊό. Το πρόβλημα με το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι ότι χρησιμοποιεί τον αδενοϊό ως φορέα για να κουβαλήσει τη γενετική πληροφορία της πρωτεΐνης ακίδας και να ενεργοποιήσει την ανοσολογική απόκριση. Πολλά άτομα έχουν ήδη ανοσία στον αδενοϊό. Ως εκ τούτου, θεωρητικά το ανοσοποιητικό σύστημα κάποιων ατόμων μπορεί να επιτεθεί στο φορέα του εμβολίου, με αποτέλεσμα να μειώσουν τη δράση του προστατευτικού του φορτίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μισοί συμμετέχοντες στις δοκιμές του CanSino είχαν ανοσία στον αδενοϊό, με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η ανοσολογική απόκριση κατά του νέου κορονοϊού.
Αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο BioRxiv, ανέφεραν ότι όλες οι μαϊμούδες που εμβολιάστηκαν τελικά προσβλήθηκαν από τον ιό. Ωστόσο, οι επιστήμονες εγγυούνται για τις δοκιμές σε ανθρώπους, καθώς το εμβόλιο βελτίωσε την κατάσταση της ασθένειας. Κανένα εμβολιασμένο πειραματόζωο δεν εμφάνισε σημάδια πνευμονίας σε σύγκρισης με 2/3 των μη εμβολιασμένων μαϊμούδων
Αυτή τη στιγμή το εμβόλιο κατά του COVID-19 μοιάζει πολύ με αυτό της εποχικής γρίπης. Το τελευταίο είναι περίπου 30 έως 40% αποτελεσματικό όσον αφορά το να αποτρέπει τη μόλυνση. Ωστόσο, αυτό που καταφέρνει είναι να επιφέρει ήπια συμπτώματα μετά τη μόλυνση.
Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι τα χαμηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων στα ζώα. Αυτό οδηγεί στην ερώτημα για την ποσότητα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων που χρειάζονται γαι την προστασία απέναντι από τον ιό.
Διαβάστε πότε θα ξεκινήσει η τρίτη φάση κλινικών δοκιμών του εμβολίου της Moderna
ΠΗΓΗ: https://cnb.cx/2UeOP9I