Στην αξιοποίηση της τεχνολογίας προκειμένου να φθάσουν καινοτόμες φαρμακευτικές και ιατρικές λύσεις σε όλους τους πολίτες ταχύτερα, αναφέρθηκε από το συνέδριο του Economist, o Γενικός Διευθυντής της Roche Hellas, Ezat Azem.
Στο πλαίσιο της συζήτησης για την επιτάχυνση που επιτυγχάνεται σε διάφορους τομείς λόγω της τεχνολογίας και της καινοτομίας, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την πανδημία, ο κ. Azem τόνισε πως η πρόσβαση στην καινοτομία στο χώρο της υγείας είναι η δεύτερη η πρόκληση. Πρώτη πρόκληση είναι να φθάνει στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη και εγκαίρως. Σε αυτό το σημείο ο ρόλος της τεχνολογίας είναι κρίσιμος.
Ωστόσο, όπως εξήγησε ο επικεφαλής της Roche Hellas δεν διαθέτουμε την ικανότητα να μετρήσουμε τα θεραπευτικά αποτελέσματα, «γιατί δεν έχουμε τα δεδομένα και δεν έχουμε τα δεδομένα γιατί απλά δεν τα συλλέγουμε και δεν τα συλλέγουμε γιατί μας λείπει η σχετική νοοτροπία».
«Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει να φθάσει η καινοτομία σε όσους την χρειάζονται», σημείωσε και αναφέρθηκε στη συμβολή της τεχνολογίας και των δεδομένων στο κομμάτι της εξατομικευμένης θεραπευτικής προσέγγισης
Σύμφωνα με τον κ. Azem, πρέπει να αναζητηθούν τρόποι επιτάχυνσης, μέσω συνεργειών. «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για να επιτύχουμε το στόχο», ανέφερε.
Νωρίτερα, ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης είχε αναφερθεί στην ανάγκη και οι πολιτικές να οδηγούνται από τα δεδομένα.
«Πρέπει να μιλάμε και για evidence-based policy και politics», ανέφερε και πρόσθεσε πως «η διαχείριση της πανδημίας είναι ένας μαραθώνιος και δεν πρέπει με μία φωτογραφία της στιγμής να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα, δηλαδή την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας».
«Η Ελλάδα τα κατάφερε. Είδαμε και μεγαλύτερα, πιο πλούσια κράτη, πιο οργανωμένα να καταρρέουν ενώ η Ελλάδα άντεξε.
Λογικό είναι να υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες ή κριτική στη Βουλή και στο δημόσιο διάλογο αλλά εφόσον ακολουθήσουμε το δρόμο της τεκμηρίωσης νομίζω ότι θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε.
Και αυτό έγινε και στη διαχείριση της πανδημίας. Καταφέραμε να πλαισιώσουμε την επιστημονική γνώση με ορθολογικό σχεδιασμό και βεβαίως με διαρκή επισκόπηση των δεδομένων που είχαμε στη διάθεσή μας», συμπλήρωσε.