Με Υπουργικές Αποφάσεις του Β. Κικίλια, θεσμοθετούνται οι κλειστοί προϋπολογισμοί για τα παράγωγα αίματος, επιμερίζοντας περίπου 32,5 εκατ. ευρώ της φαρμακευτικής δαπάνης.
Στην πράξη πρόκειται για 3 κλειστούς προϋπολογισμούς για τα προϊόντα της Γ-Σφαιρίνης, δύο που αφορούν στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και 1 για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και το ΓΝ Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου».
Το «κλείσιμο» των προϋπολογισμών, ο καθορισμός δηλαδή συγκεκριμένου ποσού που αφορά στην αγορά των Γ-Σφαιρινών, είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της αρμόδιας Επιτροπής με της εταιρείες που τις διαθέτουν στην ελληνική αγορά, για τα ποσά της αποζημίωσης τους από την πολιτεία. Η δημοσίευση των Υπουργικών Αποφάσεων, λοιπόν, επιτρέπει τη δέσμευση των απαραίτητων χρημάτων για την παραγγελία Γ-Σφαιρινών από το εξωτερικό.
Η προμήθεια παραγώγων αίματος τόσο για την ελληνική αγορά όσο και διεθνώς χαρακτηρίζεται διαχρονικά από προβλήματα, λόγω της απαιτητικής διαδικασίας παραγωγής τους, μια κατάσταση που δυσκόλεψε παραπάνω εν μέσω lockdown για τον κορονοϊό.
Οι κλειστοί προϋπολογισμοί
Σύμφωνα, λοιπόν, με την πρώτη ΥΑ προσδιορίζεται στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ , «η εφαρμογή κλειστού προϋπολογισμού, συνολικού ύψους 8.487.420 ευρώ, για το έτος 2020 για το προϊόν της Γ-Σφαιρίνης, υποδόριας χρήσης. Το προϊόν συμμετείχε στη διαδικασία διαπραγμάτευσης, για τα οποίο έχει υπογραφεί σχετικό συμφωνητικό με την αντίστοιχη Φαρμακευτική Εταιρεία και του Προέδρου της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, διάρκειας ενός έτους, με ημερομηνία έναρξης την 1η Ιανουαρίου 2020.
Το ανωτέρω ποσό του κλειστού προϋπολογισμού θα αφαιρεθεί από το συνολικό προϋπολογισμό της ετήσιας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης ΕΟΠΥΥ».
Κατά την λήξη του έτους, τυχόν υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού επί τη βάσει της καθαρής δαπάνης θα καταλογίζεται στις φαρμακευτικές εταιρείες, το γνωστό πλέον clawback. «Σε κάθε περίπτωση το ποσό της υπέρβασης των εταιρειών ή των ΚΑΚ, που συμμετείχαν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης και στη συναφθείσα συμφωνία, επιμερίζεται στις εταιρείες ή στους ΚΑΚ με βάση το μερίδιο αγοράς τους στη συμφωνία αυτή».
Παράλληλα, στην ΥΑ προσδιορίζεται κλειστός προϋπολογισμός στη δαπάνη φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης (1Α) του ΕΟΠΥΥ, συνολικού ύψους 4.059.340 ευρώ, για το έτος 2020 για τα προϊόντα της Γ-Σφαιρίνης ενδοφλέβιας χρήσης, τα οποία συμμετείχαν στην διαδικασία διαπραγμάτευσης Νοσοκομεία.
Με τη δεύτερη ΥΑ θεσπίζεται κλειστός προϋπολογισμός για τα προϊόντα της Γ-Σφαιρίνης, υποδόριας και ενδοφλέβιας χρήσης, στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και στο ΓΝ Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» για το έτος 2020, «με διάρκεια συμφωνίας από 1-1-2020 έως και 31-12-2020, Το ύψος του προϋπολογισμού προσδιορίζεται γα τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ στα 20.882.480 ευρώ και για το Γ. Ν. Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» 86.920 ευρώ».
«Ο ανωτέρω στόχος συνυπολογίζεται στον προϋπολογισμό της ετήσιας δαπάνης φαρμάκων νοσοκομειακής μόνο χρήσης. Κατά τη λήξη του έτους και σύμφωνα με τους όρους του συμφωνητικού, ελέγχεται και εξευρίσκεται τυχόν υπέρβαση κατά την εκτέλεση του κλειστού προϋπολογισμού, η οποία παρακολουθείται από την Διεύθυνση Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών (Τμήμα Β΄) της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας», διευκρινίζεται.
Σε περίπτωση υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού για τα νοσοκομεία, το ποσό της υπέρβασης αυτής, το clawback, «επιμερίζεται κατά το μερίδιο συμμετοχής στον κλειστό προϋπολογισμό εκάστης εταιρείας και εισπράττεται όπως προβλέπει».