Η έκθεση παρέχει ανάλυση του σημερινού περιβάλλοντος στην ΕΕ για την προσέλκυση επενδύσεων στις βιοεπιστήμες και εξετάζει την πιθανή επίδραση της Γενικής Φαρμακευτικής Νομοθεσίας στην εμπιστοσύνη των επενδυτών και την ανάπτυξη του κλάδου.
Η εκδήλωση παρουσίασης, που πραγματοποιήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2024, συγκέντρωσε σημαντικούς ηγέτες του κλάδου, φορείς χάραξης πολιτικής και ενδιαφερόμενους φορείς. Ο ευρωβουλευτής Stine Bosse, αντιπρόεδρος της Υποεπιτροπής Δημόσιας Υγείας (SANT), μοιράστηκε πληροφορίες σχετικά με τις προοπτικές πολιτικής που περιβάλλουν τις επενδύσεις στις βιοεπιστήμες στην ΕΕ.
«Είναι σαφές ότι πρέπει να κάνουμε κάτι αρκετά γρήγορα, διότι η Ευρώπη έχει μείνει πίσω και μάλιστα τα τελευταία 10-15 χρόνια. Έχουμε τα μυαλά στην Ευρώπη, αλλά κάτι εξακολουθεί να μην είναι αρκετά καλό. Έτσι, θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό μέρος του ρόλου μου ως ευρωβουλευτής να διασφαλίσω ότι έχουμε τις σωστές προϋποθέσεις για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις μας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής.
Ο Alexander Natz, Γενικός Γραμματέας της EUCOPE, τόνισε την κρίσιμη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η καινοτόμος βιομηχανία στην ΕΕ. Οι συννομοθέτες εργάζονται επιμελώς, και ο Δρ Natz σημείωσε ότι οι ισορροπημένες, εμπροσθοβαρείς πολιτικές είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της ανταγωνιστικής θέσης της ΕΕ. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι: «Οι επενδυτές βλέπουν την ΕΕ ως ένα ιδιαίτερα ελκυστικό περιβάλλον για επενδύσεις σε πρώιμο στάδιο στην επιστήμη, κυρίως χάρη στην ακαδημαϊκή έρευνα παγκόσμιας κλάσης και την ισχυρή κουλτούρα καινοτομίας. Ωστόσο, η έκθεσή μας υπογραμμίζει ένα κρίσιμο κενό: η ΕΕ υπολείπεται των ΗΠΑ στα όψιμα στάδια ανάπτυξης, μεταξύ άλλων στον τομέα των σπάνιων ασθενειών. Η προτεινόμενη γενική φαρμακευτική νομοθεσία προσθέτει επίπεδα αβεβαιότητας, δημιουργώντας εμπόδια που κινδυνεύουν να καθυστερήσουν την είσοδο καινοτόμων θεραπειών στην αγορά της ΕΕ. Ενθαρρύνουμε θερμά τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ να υιοθετήσουν ολιστικές και εμπροσθοβαρείς στρατηγικές που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και προωθούν ένα ακμάζον φαρμακευτικό οικοσύστημα στην ΕΕ.»
Τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης
Η έκθεση παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το επενδυτικό τοπίο της ΕΕ:
- Οι επενδυτές θεωρούν την ΕΕ ελκυστική για επενδύσεις σε πρώιμο στάδιο σε πολλά υποσχόμενες επιστήμες, κυρίως λόγω της παγκόσμιας κλάσης της ακαδημαϊκής έρευνας και της καινοτομίας.
- Το υφιστάμενο ρυθμιστικό σύστημα της ΕΕ για τα ορφανά φάρμακα (OMP) θεωρείται ευνοϊκό.
- Για τους επενδυτές βιοεπιστημών στην ΕΕ, η προβλεψιμότητα των κανονιστικών ρυθμίσεων και των κινήτρων -ιδίως όσον αφορά τα OMP- είναι υψίστης σημασίας. Ορισμένες από τις προτάσεις της γενικής φαρμακευτικής νομοθεσίας κινδυνεύουν να υπονομεύσουν την προβλεψιμότητα του ισχύοντος συστήματος και να επηρεάσουν τις επενδυτικές αποφάσεις.
- Η περιορισµένη διαθεσιµότητα και πρόσβαση σε κεφάλαια στην ΕΕ παραµένει ένα σηµαντικό εµπόδιο για τις επενδύσεις σε κλινικά προγράµµατα µεταγενέστερου σταδίου. Η διαθεσιμότητα κεφαλαίων έχει επιπτώσεις στον τρόπο καθορισμού της εκκίνησης και στην ανάπτυξη των εταιρειών.
Συστάσεις βελτίωσης της ελκυστικότητας της ΕΕ για επενδύσεις στις βιοεπιστήμες
Για να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η θέση της ΕΕ στον παγκόσμιο τομέα των βιοεπιστημών, η έκθεση συνιστά, μεταξύ άλλων προτάσεων, στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής πρέπει:
- Να επενδύσουν στην εκπαίδευση, την έρευνα STEM και τα δημόσια πανεπιστήμια για την προώθηση της καινοτομίας και τη στήριξη της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων.
- Να διασφαλίσουν τη ρυθμιστική προβλεψιμότητα διατηρώντας τα υφιστάμενα επίπεδα κινήτρων, αναγνωρίζοντας ότι οι επενδύσεις σε ΟΜΠ φέρουν εγγενώς υψηλότερους κινδύνους σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους θεραπευτικούς τομείς.
- Να δώσουν προτεραιότητα στους πόρους για έναν ευέλικτο και καλά υποστηριζόμενο Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος παραμένει ζωτικής σημασίας για την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Κρίσιμο σταυροδρόμι για την καινοτόμο φαρμακοβιομηχανία της ΕΕ
Καθώς ο παγκόσμιος ανταγωνισμός στον τομέα των βιοεπιστημών εντείνεται, η ΕΕ βρίσκεται μπροστά σε μια κομβική στιγμή. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο πλαίσιο της νέας θητείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση του τοπίου καινοτομίας της ΕΕ και στη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε προηγμένες θεραπείες. Οι μικρές και μεσαίες εταιρείες, οι οποίες οδηγούν σε ουσιαστικές προόδους στην ιατρική έρευνα, διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο σε αυτό το οικοσύστημα. Η EUCOPE δημοσίευσε τον Σεπτέμβριο του 2024 επιστολή, την οποία συνυπέγραψαν 25 μέλη της, στην οποία περιγράφονται οι προβληματισμοί του κλάδου σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας ενός ανταγωνιστικού και ελκυστικού φαρμακευτικού οικοσυστήματος.