«Κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνεται ότι έχουμε στα χέρια μας ένα ασφαλές εμβόλιο» ανέφερε αρχικά η κ. Τσολιά.
Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος φοβάται κάποιος και να διστάζει διότι είναι βέβαιο ότι δεν έγιναν μειώσεις στις προδιαγραφές για την έγκριση του εμβολίου από τους ρυθμιστικούς οργανισμούς.
Πόσες είναι οι πιθανότητες εκδήλωσης ανεπιθύμητης αντίδρασης
Αναφορικά με το ενδεχόμενο εκδήλωσης παρενεργειών, η καθηγήτρια τόνισε ότι η εμπειρία από τα εμβόλια έχει δείξει δεν έχει καταγραφεί ποτέ πρόβλημα υγείας που να εκδηλωθεί πολλά χρόνια μετά τον εμβολιασμό.
«Οι ενδεχόμενες ανεπιθύμητες παρενέργειες εκδηλώνονται άμεσα έως και λίγους μήνες μετά τον εμβολιασμό» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι σε κάποιες περιπτώσεις «κάποια συμπτώματα οφείλονται στο άγχος και τη συναισθηματική φόρτιση κατά την ώρα του εμβολιασμού».
Όλες οι ανεπιθύμητες παρενέργειες από το εμβόλιο καταγράφονται μέσω του συστήματος παρακολούθησης της φαρμακοεπαγρύπνησης.
Η συχνότητα εκδήλωσης αναφυλακτικών αντιδράσεων σε σχέση με άλλα εμβόλια
Το αμερικάνικο CDC μελέτησε τους πρώτους 1,8 εκατ. εμβολιασμούς. Σε αυτούς φάνηκε ότι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες.
Συγκεκριμένα, στη μελέτη αυτή καταγράφηκαν 21 αναφυλακτικές αντιδράσεις, που όλες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς με τη χορήγηση αδρεναλίνης. Η συχνότητα αναφυλακτικών αντιδράσεων υπολογίστηκε περίπου 1 περίπτωση ανά 90 χιλιάδες εμβολιασμούς ενώ στα υπόλοιπα εμβόλια είναι περίπου 1 περίπτωση ανά εκατομμύριο εμβολιασμών.
«Είναι δηλαδή, κάπως αυξημένες αλλά σαν απόλυτος αριθμός είναι πολύ σπάνιες. Αυτός είναι ο λόγος που δεν καταγράφηκε αυξημένος αριθμός αναφυλακτικών αντιδράσεων στις κλινικές μελέτες, στις οποίες εμβολιάστηκαν 20 χιλιάδες άτομα» συμπλήρωσε.
Σε ποιους δε συστήνεται το εμβόλιο
Η κ. Τσολιά ανέφερε ότι η μοναδική αντένδειξη στο εμβόλιο κορονοϊού είναι το ιστορικό αναφυλαξίας στην πολυαιθυλενογλυκόλη - μία ουσία που υπάρχει στο εμβόλιο και χρησιμοποιείται σε καλλυντικά και φάρμακα.
Αντένδειξη, επίσης είναι το ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης σε προηγούμενη δόση του εμβολίου.
Δεν αποτελούν αντένδειξη η ύπαρξη αλλεργιών σε τροφές, όπως το αυγό, φιστίκι και άλλα, σε κατοικίδια, τιμπήματα εντόμωνα, φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα πιστεύεται ότι δε σχετίζεται καθόλου με τον εμβολιασμό και δεν αποτελεί αντένδειξη. Παρόλα αυτά, όσοι έχουν ιστορικό σοβαρής αλλεργίας θα πρέπει προηγουμένως να συμβουλεύονται τον αλλεργιολόγο τους.
Τέλος, η ύπαρξη προηγούμενου ιστορικού άμεσης αλλεργικής αντίδρασης σε άλλο εμβόλιο η ενέσιμο φάρμακο δεν αποτελεί απόλυτη αντένδειξη εμβολιασμού. Τα άτομα αυτά, μπορούν να εμβολιαστούν αν το αποφασίσουν αλλά θα πρέπει να ληφθούν ιδιαίτερες προφυλάξεις και να προηγηθεί συζήτηση με τον αλλεργιολόγο.