Το ερώτημα που καλείται καθημερινά να απαντήσει η επιστημονική κοινότητα εν μέσω της πανδημίας είναι αν θα καταφέρει να παρασκευάσει τελικά το εμβόλιο κατά του COVID-19. To δεύτερο που προκύπτει είναι πότε θα το έχει έτοιμο σε περίπτωση που καταφέρει να το παρασκευάσει.
Ωστόσο, το ερώτημα που αρχίζει να αναδύεται όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό είναι ποιες ομάδες ατόμων θα βρεθούν στη λίστα προτεραιότητας όταν αυτό αρχίσει να κυκλοφορεί.
Η περίπτωση των εγκύων
Μία Επιτροπή που πραγματοποιεί συστάσεις χρήσης εμβολίων στο Αμερικάνικο Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC), τα βρήκε σκούρα όσον αφορά το συγκεκριμένο κομμάτι αλλά κατέληξε σε μία απάντηση. Οι έγκυες γυναίκες - οι τελευταίες που λαμβάνουν συνήθως ένα νέο εμβόλιο, εξαιτίας μίας πιθανής ζημιάς στο έμβρυο - συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανίτητες να είναι υψηλά στη λίστα λόγω του αυξημένου κινδύνου που διατρέχουν να νοσήσουν σοβαρά από το νέο κορονοϊό.
Σύμφωνα με δεδομένα του CDC, συνέκριναν περισσότερες από 90 χιλιάδες γυναίκες με επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 ηλικίας 15-44. Από τα αποτελέσματα προέκυψε, ότι 8200 γυναίκες είχαν 1,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθούν σε ΜΕΘ και 1,7 περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη.
Είναι γεγονός ότι πέρα από το υγειονομικό προσωπικό που κανείς δε θα εγείρει ενστάσεις για τον πρόωρο εμβολιασμό τους, κάθε άλλη ομάδα ατόμων έχει τα δικά της επιχειρήματα για να θέλει να είναι πρώτη στη λίστα με τα άτομα που θα δικαιούνται να λάβουν το εμβόλιο κατά του COVID-19.
Το πλάνο του ΠΟΥ και του CDC
Στην καλύτερη περίπτωση παρασκευής του εμβολίου αυτό το φθινόπωρο, η προμήθειά του θα είναι σε μικρές ποσότητες. Υπηρεσίες όπως ο ΠΟΥ και το CDC σχεδιάζουν το πρόγραμμα εμβολιασμού.
Μία υπόομάδα της συμβουλευτικής Επιτροπής του CDC, δανείστηκε το πλάνο για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης προκειμένου να σχεδιάσει ένα πλάνο για τις ΗΠΑ. Το πλάνο θα αποτελείται από 5 κατηγορίες.
Η πρώτη περιλαμβάνει 12 εκατομμύρια άτομα που αναφέρονται ως κρίσιμοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και άλλοι εργαζόμενοι, με τις πρώτες δόσεις να πηγαίνουν σε αυτούς που αποτελούν τους πιο σημαντικούς εργαζόμενους για τη δημόσια ασφάλεια.
Οι επόμενες δύο κατηγορίες θα περιλαμβάνουν 110 εκατομμύρια άτομα που επίσης δουλεύουν σε μονάδες φροντίδας και άλλες σημαντικές δουλειές ή σε άλλα γκρουπ: 65 ετών και μεγαλύτεροι, άνθρωποι που ζουν δομές φροντίδας ή σε εκείνους με παθήσεις που αυξάνουν το ρίσκο σοβαρής νόσησης από COVID-19. Οι υπόλοιπες 2 κατηγορίες θα περιλαμβλάνουν τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού 206 εκατομμυρίων ατόμων.
Στις 28 Ιουνίου, ο ΠΟΥ ανέφερε το δικό του πλάνο δίνοντας προτεραιότητα σε 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Πρόκετια για άτομα που εργάζονται σε κέντρα υγείας, ηλικιωμένους άνω των 65 ετών ή νέους ως 30 ετών με υψηλό κίνδυνο νόσησης λόγω υποκείμενων νοσημάτω, όπως καρδιακών παθλησεων, καρκίνο, διαβήτη, παχυσαρκία ή χρόνιες αναπνευστικές ασθένειες.
Ο καθηγητή βιοηθικής, Ezekiel Emanuel, πάντως, αν και δε συστήνει να θυσιαστούν οι ηλικιωμένοι για τους νέους, αναφέρει ότι είναι πιο λογική να δοθεί προτεραιότητα στους νέους που αναπτύσσουν πιο ισχυρές ανοσοποιητικές απαντήσεις σε σχέση με τους μεγαλύτερους.
Προς το παρόν, πάντως, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικντρώνεται στην παρασκευή του εμβολίου που είναι και το πιο σημαντικό.
ΠΗΓΗ: https://bit.ly/3iiCmfl