Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντόυλος πριν 10 χρόνια όταν έγινε ομαδικός εμβολιασμός για το καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (ΗPV) στην Αυστραλία και τον Καναδά κατά τη διάρκεια του οποίου παρατηρήθηκαν σε κάποιες έφηβες κοπέλες “ΣΥΓΚΟΠΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ” που συνίσταντο σε εφίδρωση, ωχρότητα και λιποθυμία, με αποτέλεσμα οι κοπέλες αυτές να μεταφερθούν σε νοσοκομεία.
«Οι αντι-εμβολιαστές βρήκαν ευκαιρία να κατηγορήσουν το εμβόλιο ότι προκαλεί σπασμούς, επιληψία και καρδιακά προβλήματα. Όλα αυτά ήταν ψεύδη, διότι πρόκειται για μια απλή λιποθυμική κρίση, που οφείλεται συνήθως σε φόβο για το “τσίμπημα” και καμία σχέση δεν είχε με το εμβόλιο. Όταν λιποθυμούσε μία κοπέλα, επηρεάζονταν οι υπόλοιπες και μερικές ακόμη λιποθυμούσαν. Παρά ταύτα χρειάστηκαν 2-3 χρόνια για να πεισθεί ο κόσμος για την ασφάλεια του εμβολίου» εξηγεί.
Γι, αυτό το λόγο, ο Πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας συνέστησε προσοχή σε τυχόν λιποθυμικά επεισόδια στα εμβολιαστικά κέντρα της Ελλάδα προκειμένου να μην αποτελέσουν αιτία διακοπής των εμβολιασμών.
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο οι πραγματικές παρενέργειες του εμβολίου είναι ασήμαντες και συνίστανται σε τοπικό πόνο, ερυθρότητα, κακουχία, πονοκέφαλο και αλλεργική αντίδραση που διαρκούν 1-3 μέρες, όπως συμβαίνει και με όλα τα εμβόλια ρουτίνας.
«Η αλλεργία , όπως προκύπτει από τα εκατομμύρια εμβόλια που έχουν γίνει παγκοσμίως σε 20 μέρες εμβολιασμών και ανέρχεται σε 1 στους 400.000 έως 500.000 εμβολιασμούς, εμφανίζεται σε διάστημα 15-30 λεπτών μετά την ένεση και αντιμετωπίζεται από το γιατρό. Αυτός είναι ο λόγος που συνίσταται τα εμβόλια να μη γίνονται στα φαρμακεία» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Συμπερασματικά, ο Πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας τόνισε ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές, είναι πολύ αποτελεσματικά, χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες, αρκεί να γίνονται από τα κατάλληλα άτομα. Τέλος, συνέστησε προσοχή στις ψευδείς ειδήσεις για να πετύχει ο εμβολιασμός.