Ειδικότερα, οι παράλληλες εξαγωγές είναι μια πρακτική νόμιμη και αφορά φάρμακα που έχουν εισαχθεί στη χώρα αλλά επανεξάγονται προς άλλες, κυρίως, κοινοτικές αγορές.
Ωστόσο, συχνά γίνεται κατάχρηση της δυνατότητας που παρέχει ο νόμος, με αποτέλεσμα να εξάγονται ποσότητες φαρμάκων απαραίτητων για την ελληνική αγορά οδηγώντας σε ελλείψεις. Σε αυτή την περίπτωση και προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια στα σκευάσματα και να προστατευθεί η δημόσια υγεία, ο ΕΟΦ αποφασίζει την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησης.
Στις 19 Γενάρη ο ΕΟΦ αποφάσισε άρση αυτών των περιορισμών, επιτρέποντας εκ νέου τις εξαγωγές. Αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών, καθώς οι ασθενείς στην Ελλάδα κινδυνεύουν να μεινουν χωρίς φάρμακα λόγω των ελλείψεων.
Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχη για ελλείψεις φαρμάκων
Σε ανακοίνωση του ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των ενδιαφερομένων για τα φάρμακα που παρουσιάζουν ελλείψεις.
Συγκεκριμένα ονομάζει 37 προϊόντα που παρουσιάζουν πρόσκαιρη μειωμένη διάθεση από τους ΚΑΚ οφειλόμενη σε αντικειμενικούς παράγοντες, με εξαίρεση το ZOLADEX (αντικαρκινικό) για το οποίο υπάρχουν αναφορές ελλείψεων ενώ παράλληλα παρουσιάζει υψηλή εξαγωγική δραστηριότητα. Eπιπλέον το SANDIMUN NEORAL (μεταμόσχευση - πρόληψη της απόρριψης μoσχεύματoς) το οποίο μέχρι χθες περιλαμβανόταν στην απαγόρευση, παρουσιάζει ήδη από σήμερα εξαγωγική δραστηριότητα, τη στιγμή που έχει έλλειψη αντίστοιχο προϊόν IMUNOFAR με ίδια δραστική με κίνδυνο σοβαρή έλλειψη της αγοράς.
Η άρση εξαγωγών δεν αφορά τα εμβόλια
Με αφορμή την πλήρη άρση απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών, ο ΕΟΦ διευκρίνισε στις 21 Γενάρη ότι αυτό δεν αφορά στα εμβόλια
«Διευκρινίζεται ότι η υπ. αριθμ. απόφαση ΕΟΦ : 3902/19.1.22 περί πλήρους άρσης απαγόρευσης εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ για τα οποία παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση εξαγωγής και ενδοκοινοτικής διακίνησης» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του.