Στην απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών αλλά και της ενδοκοινοτικής διακίνησης 40 φαρμακευτικών σκευασμάτων προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) σε μια προσπάθεια περιορισμού των ελλείψεων στα φάρμακα. Στη λίστα με τα 40 αυτά φάρμακα βρίσκεται και το αντιικό σκεύασμα της οσελταμιβίρης (Tamiflu), η ζήτηση του οποίου έχει εκτιναχθεί τις τελευταίες ημέρες λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της γρίπης.
Οι παράλληλες εξαγωγές είναι μια πρακτική νόμιμη και αφορά φάρμακα που έχουν εισαχθεί στη χώρα αλλά επανεξάγονται προ άλλες , κυρίως, κοινοτικές αγορές. Ωστόσο, συχνά γίνεται κατάχρηση της δυνατότητας που παρέχει ο νόμος, με αποτέλεσμα να εξάγονται ποσότητες φαρμάκων απαραίτητων για την ελληνική αγορά οδηγώντας σε ελλείψεις. Σε αυτή την περίπτωση και προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια στα σκευάσματα και να προστατευθεί η δημόσια υγεία, ο ΕΟΦ αποφασίζει την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησης.
Η τελευταία απόφαση απαγόρευσης που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, αφορά 40 σκευάσματα. «Κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγορεύεται επίσης κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που εισέρχονται στην Ελλάδα μετά από έγκριση του ΕΟΦ για έκτακτη εισαγωγή ή κατ’ εξαίρεση κυκλοφορία με ξενόγλωσση επισήμανση. Σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη», αναφέρει η απόφαση που υπογράφει ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δ. Φιλίππου. Σημειώνεται, δε, ότι η μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολή των κυρώσεων.
Ανάμεσα στα 40 αυτά σκευάσματα βρίσκονται και οι τρεις μορφές του Tamiflu (30 mg, 45 mg, 75 mg), για το οποίο η ζήτηση εκτινάχθηκε στα ύψη το Σαββατοκυριακο στα φαρμακεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, όπως κατήγγειλαν οι επικεφαλής των αντίστοιχων Φαρμακευτικών Συλλόγων στο Dikaiologitika News. Η αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης, αλλά και η γενικευμένη ανησυχία είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης και τα Tamiflu να εξαφανίζονται από τα ράφια των φαρμακείων.
Η φαρμακευτική εταιρεία της οσελταμιβίρης σχολιάσε στο News4Health πως η διάθεση όλων των περιεκτικοτήτων των καψακίων του φαρμακευτικού σκευάσματος «διεξάγεται απρόσκοπτα και σε επαρκείς ποσότητες προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, μέσω των προβλεπόμενων καναλιών, δηλαδή προς τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών άνω των 60 κλινών». «H Roche Hellas έχει ήδη ενημερώσει σχετικά με τα παραπάνω τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και παραμένει σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τον Οργανισμό», σημειώνεται.
Πάντως, με την ίδια απόφαση αίρεται η απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για 3 σκευάσματα.