Ο Σόριοτ δήλωσε στους Financial Times ότι η βρετανική κυβέρνηση είχε εγγυημένη μία προμήθεια κατά προτεραιότητα από την αλυσίδα εφοδιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου στο πλαίσιο συμφωνίας επιστροφής για επένδυση με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η οποία ανέπτυξε το εμβόλιο. Ο Σόριοτ είπε ότι η συμφωνία είχε επιτευχθεί προτού η AstraZeneca συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο για την κατασκευή και τη διανομή του εμβολίου στη διεθνή αγορά.
«Φυσικά όταν κάνεις κάτι τέτοιο ως κυβέρνηση, δεν το κάνεις δωρεάν», είπε. «Αυτό που θές σε αντάλλαγμα, και είναι αρκετά δίκαιο, είναι να έχεις προτεραιότητα».
Η AstraZeneca βρίσκεται στα δικαστήρια με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία κατηγορεί τη βρετανική-σουηδική φαρμακευτική εταιρεία για παραβίαση της συμφωνίας αγοράς της με την ΕΕ, επειδή δεν συμμορφώθηκε με τις δεσμεύσεις παράδοσης εμβολίων. Η AstraZeneca σχεδιάζει να παραδώσει μόνο το ένα τρίτο των 300 εκατομμυρίων δόσεων που θα έπρεπε να είχε παράσχει στην ΕΕ πριν από το τέλος Ιουνίου, γεγονός που οδήγησε σε εντάσεις επειδή δεν υπήρχαν τέτοιες ελλείψεις στον εφοδιασμό στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Γιατί καθυστερούν οι παραδόσεις εμβολίων της AstraZeneca στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Τον Ιανουάριο, ο Σόριοτ ανέφερε ότι μεγαλύτερη προμήθεια ήταν διαθέσιμη για το Ηνωμένο Βασίλειο επειδή το Λονδίνο υπέγραψε τη σύμβασή του με την AstraZeneca τρεις μήνες πριν από τις Βρυξέλλες.
Τον Μάρτιο, ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ υπαινίχθηκε ευνοϊκή μεταχείριση για το Ηνωμένο Βασίλειο όταν είπε ότι «η Ε.Ε. έχει μια σύμβαση καταβολής της καλύτερης δυνατής προσπάθειας από την AstraZeneca ενώ εμείς έχουμε μια συμφωνία αποκλειστικότητας μαζί τους».
To μισογεμάτο ποτήρι του Σόριοτ για το εμβόλιο της AstraZeneca
Η δημοτικότητα του εμβολίου της AstraZeneca, πάντως, έχει πληχθεί για ένα ακόμη λόγο στην Ευρώπη σε σύγκριση με εμβόλια όπως της Pfizer ή της Moderna. Αναφερόμαστε στις σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος μετά από εμβολιασμό καθώς και χαμηλότερα ποσοστά απόδοσης.
Ο Σόριοτ, όμως, υπερασπίστηκε το εμβόλιο, υποστηρίζοντας ότι νέες μελέτες έδειξαν ότι είχε «ακριβώς την ίδια» αποτελεσματικότητα με το εμβόλιο της Pfizer. Είπε ότι το εμβόλιο της εταιρείας του ήταν ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικό έναντι μιας νέας, επιθετικής ινδικής παραλλαγής του κοροναϊού από ότι είναι ενάντια στη βρετανική παραλλαγή του ιού, και πρόσθεσε ότι μία 3η ενισχυτική δόση εναντίον νέων στελεχών που είναι υπό ανάπτυξη είχε αποδώσει καλά σε μελέτες σε ζώα.
Σχολιάζοντας την κατάσταση με την ΕΕ, ο Σόριοτ είπε: «Μπορείτε να δείτε το ποτήρι μισό άδειο: έχουμε παραδώσει λιγότερα από ό, τι αναμενόταν να παραδώσουμε στην Ευρώπη. Μπορείτε να δείτε το ποτήρι μισόγεμάτο: έχουμε παραδώσει περισσότερες από 400 εκατομμύρια δόσεις [παγκοσμίως] και έχουμε σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές».
ΠΗΓΗ: Politico