Αύξηση 27% καταγράφει, σύμφωνα με πληροφορίες, το clawback για εξωνοσοκομειακά φάρμακα το πρώτο εξάμηνο του 2020. Το ποσό της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης που θα κληθούν να επιστρέψουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στον ΕΟΠΥΥ υπολογίζεται για τους πρώτους 6 μήνες του έτους σε 457 εκατ. ευρώ, έναντι 360 εκατ. ευρώ το 2019.
Ειδικότερα, πληροφορίες αναφέρουν πως το ποσό του clawback ανήλθε σε 234 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι 160 εκατ. ευρώ το 2019, δηλαδή αυξήθηκε κατά 46%. Το δεύτερο τρίμηνο το ποσό διαμορφώθηκε 220 εκατ. ευρώ έναντι 200 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Παρότι ο ρυθμός αύξησης φαίνεται να υποχωρεί η ανοδική πορεία που φαίνεται να διατηρεί το clawback στα φάρμακα που διατίθενται εκτός νοσοκομείων δείχνει πως, αν δεν ληφθούν μέτρα ανάσχεσης άμεσα, οι εταιρείες του κλάδου θα χρειαστεί να βάλουν και πάλι να καταβάλουν υψηλό αντίτιμο.
Θυμίζουμε ότι το ύψος του φαρμακευτικού προϋπολογισμού παραμένει σταθερό στο 1,945 δισ. ευρώ, παρότι η πραγματική δαπάνη για φάρμακα αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, αποτέλεσμα των πραγματικών αναγκών και της ανάπτυξης καινοτόμων και σωτήριων θεραπειών, υψηλού όμως κόστους ανάπτυξης.
Στην πράξη μόνο το μέτρο του συμψηφισμού του clawback με δαπάνες για επενδύσεις και έρευνα, αλλά και η θέσπιση διαφορετικού προϋπολογισμού για τα εμβόλια μπορεί να δώσει μια ανάσα στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Αλλά, αν η πορεία της δαπάνης συνεχιστεί εκτιμάται πως το clawback για τα εξωνοσοκομειακά φάρμακα θα ξεπεράσει τα 900 εκατ. ευρώ για το 2020, όταν το 2019 διαμορφώθηκε στα 786,5 εκατ. ευρώ.
Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όμως, έχει δεσμευτεί πως αλλαγές θα υπάρξουν, ανάμεσα τους η κατάργηση του τέλους εισόδου 25% των νέων φαρμάκων στην αγορά, αλλά και μια αλλαγή που έχει γίνει δεχτή με προβληματισμό από την αγορά.
Ο λόγος για τον επιμερισμό του clawback τον οποίο σχεδίαζε η Αριστοτέλους. Το 90/10, δηλαδή το 90% της υπέρβασης καλύπτεται από το σύνολο των φαρμακευτικών και το 10% σχετίζεται με την αύξηση του τζίρου της κάθε εταιρείας, θα μετατραπεί σε 80% και 20%, αντίστοιχα. Από το 20% μάλιστα, στόχος είναι να εξαιρεθούν γενόσημα και φάρμακα off-patent, όσα δηλαδή έχουν χάσει την πατέντα τους.
Ο ΣΦΕΕ είχε εντοπίσει την πιθανή παγίδα στην αλλαγή της «συνταγής», ιδίως με τη σύνδεση της με την κατάργηση του 25% και τις εξαιρέσεις γενοσήμων και off-patent. Κατά το Σύνδεσμο, η ανακατανομή αυτή του clawback δεν δημιουργεί απλά συνθήκες άνισης μεταχείρισης, είναι και απρόβλεπτη για τα νέα φάρμακα.
Η κατάργηση του 25% είχε εισηχθεί σε πρόσφατη τροπολογία, που αποσύρθηκε λίγο πριν την ψήφιση της.
Νεότερα για τα σχέδια της κυβέρνησης γύρω από τον επιμερισμό του clawback και το rebate εισόδου 25% αναμένονται τις επόμενες ημέρες.
Διαβάστε σχετικά εδώ.