Με τα εμβόλια να αναπτύσσονται με ταχύτητα ρεκόρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπάρχει πιθανώς μεγαλύτερος κίνδυνος να έχουν απρόσμενες συνέπειες ή να μην είναι αποτελεσματικά. Η οικονομική κάλυψη αυτών των υποχρεώσεων αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό των συνομιλιών των φαρμακοποιών με κυβερνήσεις που επιθυμούν να εξασφαλίσουν εκ των προτέρων εμβόλια.
Σε αυτές τις εξαιρετικές περιστάσεις, οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. «είναι έτοιμες να καλύψουν οικονομικά ορισμένους από τους κινδύνους των εταιρειών», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι αυστηροί κανόνες της ΕΕ για την ευθύνη παραμένουν σε ισχύ.
Αυτοί οι κανόνες θεωρούν ότι οι κατασκευαστές εμβολίων και άλλοι κατασκευαστές ευθύνονται για τα προϊόντα τους που πωλούνται στην ΕΕ, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις όταν, για παράδειγμα, δεν τα έθεσαν σε κυκλοφορία.
Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ αύξησε την επιβάρυνση για τους κατασκευαστές φαρμάκων το 2017 όταν αποφάσισε ότι οι χρήστες εμβολίων είχαν δικαίωμα αποζημίωσης εάν μπορούσαν να αποδείξουν ότι ένας πυροβολισμός προκάλεσε αρνητική παρενέργεια, ακόμη και όταν δεν υπήρχε επιστημονική συναίνεση επί του θέματος.
Η μείωση της νομικής επιβάρυνσης για τους κατασκευαστές εμβολίων υπήρξε προτεραιότητα της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, διότι θεωρείται ζωτικής σημασίας για να πείσει τους φαρμακοποιούς να επενδύσουν σε επικίνδυνα εμβόλια, ένα εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ με ημερομηνία 7 Μαΐου και φαίνεται από το Reuters.
Ασυμφωνίες Ε.Ε με κατασκευαστές εμβολίων
Όμως, οι προσφορές που έγιναν στους κατασκευαστές εμβολίων δεν ήταν πάντα σύμφωνες με τις προσδοκίες τους.
Αξιωματούχοι της ΕΕ που συμμετείχαν στις εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις δήλωσαν στο Reuters τον Ιούλιο ότι τα ζητήματα ευθύνης περιλαμβάνονται στα εμπόδια στις συνομιλίες με τους αμερικανούς φαρμακοποιούς Johnson & Johnson (J&J) ( JNJ.N ) και Pfizer ( PFE.N ), οι οποίοι αναπτύσσουν ένα πιθανό COVID- 19 εμβόλιο με τη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNtech ( BNTX.O ).
Η ΕΕ ανέφερε αργότερα ότι οι διαπραγματεύσεις με την J&J ήταν σε προχωρημένο στάδιο, αν και δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία.
Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει εάν τα ζητήματα ευθύνης αποτέλεσαν εμπόδιο στις συνομιλίες με τους κατασκευαστές εμβολίων.
Η συμφωνία εφοδιασμού που κατέληξε στην ΕΕ νωρίτερα τον Αύγουστο σχετικά με το πιθανό εμβόλιο COVID-19 που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca ( AZN.L ) και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης - η μόνη συμφωνία που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα από τις Βρυξέλλες - προσφέρει μόνο μερική κάλυψη ευθύνης.
Γι΄αυτό έχουν εξασφαλίσει περισσότερα εμβόλια οι ΗΠΑ
Η στάση της ΕΕ σχετικά με τις υποχρεώσεις θα μπορούσε εν μέρει να εξηγήσει γιατί, παρά το γεγονός ότι έχει μεγαλύτερο πληθυσμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, υστερεί στην Ουάσιγκτον στην εξασφάλιση πιθανών εμβολίων COVID-19.
Το σύστημα των ΗΠΑ μετατοπίζει πλήρως την ευθύνη για τα εμβόλια στην κυβέρνηση και προστατεύει τους φαρμακοποιούς επειδή ο εκτεταμένος εμβολιασμός κατά των ασθενειών θεωρείται όφελος για την κοινωνία.
Το Κογκρέσο διέθεσε φέτος 30 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση του COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης της ανάπτυξης εμβολίων και ενδεχομένως κάθε απαραίτητης αποζημίωσης.
Το ισοδύναμο της ΕΕ με αυτό είναι ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης που έχει αξιοποιηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αναμένεται να χρησιμοποιήσει περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ (2,4 δισεκατομμύρια δολάρια) για να βοηθήσει τους κατασκευαστές εμβολίων να αναπτύξουν πυροβολισμούς και να καλύψουν τις ευθύνες τους, ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ.
ΠΗΓΗ: Reuters