Στην επιστολή προς τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Υγείας, ο Σύνδεσμος των Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κάνει λόγο για έντονη ανησυχία από την πορεία του ποσό της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, το γνωστό clawback, το πρώτο εξάμηνο του 2020, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του News4Health.
Προειδοποιούν, δε, πως η κατάσταση ξεπερνάει τις δυνατότητες των επιχειρήσεων και θέτει σε κίνδυνο τα επενδυτικά τους σχέδια, αλλά και θέσεις εργασίας και την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες και απαραίτητες θεραπείες. Για αυτό και ζητάει άμεση συνάντηση.
Όπως αναφέρει, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ο σύνδεσμος, το clawback του Α’ εξαμήνου του 2020 θα πλησιάσει το ποσό των 458 εκ. ευρώ έναντι 360 εκ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου πέρσι, αυξημένο κατά 27.1%.
«Είναι εμφανές ότι η κατάσταση βαίνει ανεξέλεγκτη και η δέσμευση για μείωση του clawback μέσα στο 2020 αποδεικνύεται κενό γράμμα», αναφέρουν μεταξύ άλλων.
Παράλληλα, σημειώνεται πως συνεχίζουν οι καθυστερήσεις στις εγκρίσεις νέων φαρμάκων, ενώ το Υπουργείο φαίνεται να επιμένει να αναζητά τη λύση στην ανακατανομή του clawback και όχι στον έλεγχο του.
Διαβάστε περισσότερα για την πορεία του clawback το πρώτο εξάμηνο του έτους στο, Φάρμακο : Νέα αύξηση στο clawback το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Σε προηγούμενη επιστολή του ο ΣΦΕΕ είχε επισημάνει την πιθανή παγίδα στην αλλαγή αυτή, ιδίως με τη σύνδεση της με την κατάργηση του 25% και τις εξαιρέσεις γενοσήμων και off-patent. Κατά το Σύνδεσμο, η ανακατανομή αυτή του clawback δεν δημιουργεί απλά συνθήκες άνισης μεταχείρισης, αλλά είναι και απρόβλεπτη για τα νέα φάρμακα.
Επιπλέον, σήμερα ο ΣΦΕΕ υπογραμμίζει και την ανάγκη για έλεγχο της συνταγογράφησης, επιβεβαιώνοντας την ελλιπή χρηματοδότηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, μετά την αναστολή των δραστηριοτήτων προώθησης των φαρμακευτικών εταιρειών λόγω των συνθηκών του κορονοϊού από το Μάρτιο.
«Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να καταβάλλουν τις διαρκώς αυξανόμενες και έξω πλέον από κάθε λογική επιστροφές», προειδοποιούν.
Αποτέλεσμα θα είναι να ακυρωθούν επενδυτικά σχέδια, να χαθούν θέσεις εργασίας ακόμη και να στερηθούν οι ασθενείς κρίσιμα για την υγεία τους φάρμακα και νέες καινοτόμες θεραπείες, οι οποίες άλλωστε εδώ και σχεδόν δύο χρόνια που δεν έρχονται στη χώρα.
Ο ΣΦΕΕ μεταφέρει ακόμη και την ανησυχία του για την πορεία της νοσοκομειακής δαπάνης, όπου η υπέρβαση για το 2019 έφτασε το 44% της δημόσιας δαπάνης. Σημαντική είναι και καθυστέρηση στην ενημέρωση για το 2020 ενισχύοντας τους φόβους για εκτροχιασμό.