Μπορεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Θ. Σκυλακάκη και Θ. Πλεύρη να ανέβασε το ποσό του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τα εμβόλια στα 170 εκατ. ευρώ για το 2021, ωστόσο φόβοι εκφράζονται ότι και αυτό το ποσό θα αποδειχθεί ανεπαρκές να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες και η υπέρβαση είναι αναπόφευκτη, ρίχνοντας περισσότερο λάδι στη φωτιά του clawback.
Συγκεκριμένα, με την ΚΥΑ η δαπάνη για τα εμβόλια το 2021 προσδιορίζεται στα 170 εκατ. ευρώ, από 160 εκατ. ευρώ που είχε κλείσει για το 2020.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΚΥΑ, το ύψος της δαπάνης των εμβολίων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του ΕΟΠΥΥ καθορίζεται στα 170 εκατομμύριων ευρώ για το χρονικό διάστημα από Ιανουάριο 2021 έως Δεκέμβριο 2021. Σε περίπτωση υπέρβασης άνω των 170 εκατομμύριων ευρώ, το υπερβάλλον ποσό επιμερίζεται σε κάθε φαρμακευτική εταιρεία ή κάτοχο άδειας κυκλοφορίας (ΚΑΚ) με βάση το ποσοστό συμμετοχής κάθε εταιρείας στη δαπάνη των εμβολίων. Εφαρμόζεται δηλαδή ο μηχανισμός αυτόματης υποχρεωτικής επιστροφής της υπέρβασης, το γνωστό clawback.
Το ποσό της συνολικής υπέρβασης θα βεβαιώνεται και θα καταβάλλεται από τη φαρμακευτική εταιρεία ή ΚΑΚ στο τέλος του χρόνου. «Ο ΕΟΠΥΥ θα παρακολουθεί διακριτά στον προϋπολογισμό του την αποζημίωση των συνταγογραφούμενων εμβολίων και η πληρωμή των δικαιούχων θα γίνεται ανά μήνα με ανάλογη χρέωση. Τα ιδιωτικά φαρμακεία υποβάλουν προς τον ΕΟΠΥΥ τις εκτελεσμένες συνταγές εμβολίων, σε διακριτό φάκελο μαζί με τις συνταγές των φαρμάκων, εκδίδοντας χωριστό τιμολόγιο», αναφέρεται.
Το ποσό, λοιπόν, είναι αυξημένο, αλλά είναι δύο σημεία που μαρτυρούν πως η υπέρβαση του προϋπολογισμού είναι αναμενόμενη.
Αφενός, τα 170 εκατ. ευρώ αφορούν στο σύνολο του 2021, όταν τα 160 εκατ. ευρώ (ποσό αυξημένο συγκριτικά με την αρχική δαπάνη, όπως μπορείτε να διαβάστε σχετικά εδώ), αφορούσαν μόλις 4 μήνες, Σεπτέμβριο με Δεκέμβριο του 2020.
Αφετέρου, σύμφωνα με πληροφορίες ο ΕΟΠΥΥ είχε ζητήσει ο προϋπολογισμός των εμβολίων να οριστεί στα 205 εκατ. ευρώ, 35 εκατ. ευρώ περισσότερα από ότι τελικά θεσμοθετήθηκε, μαρτυρώντας ενδεχομένως τις πραγματικές ανάγκες της δαπάνης εμβολιασμού.