Κι όμως…. η Medicago προσπάθησε να βρει την θεραπεία κατά του κορονοϊού όχι σε εργοστάσιο αλλά σε ένα θερμοκήπιο. Η εταιρεία χρησιμοποιεί τα φύλλα από το φυτό Nicotiana benthamiana, στενού συγγενή του καπνού και των ειδών Nicotiana που προέρχονται από την Αυστραλία.
Η πατέντα έχει τραβήξει το ενδιαφέρον της GlaxoSmithKline: Το περασμένο καλοκαίρι, οι εταιρείες συνεργάστηκαν και πρόσθεσαν στο μείγμα ένα ανοσοενισχυτικό της GSK.
Και εκεί που τα εμβόλια mRNA ήταν μια απλά πολλά υποσχόμενη τεχνολογία έγιναν οι «πρωταγωνιστές» της πανδημίας σε μια περίοδο που η σωτηρία από τη νόσο Covid -19 είναι μια από τις κυριότερες ανησυχίες των ανθρώπων.
Σε κάθε περίπτωση το εμβόλιο της Medicago, αποτελείται από αυτοσυναρμολογούμενα σωματίδια που μοιάζουν με ιούς (VLPs) και μπήκε πρόσφατα στη δοκιμή φάσης 3, ενώ η εταιρεία μόλις την περασμένη εβδομάδα δημοσίευσε πολλά υποσχόμενα δεδομένα.
Η εταιρεία κάνει πέντε βήματα πριν φτιάξει το εμβόλιο: Σύνθεση, διήθηση, επώαση, συγκομιδή και καθαρισμό των φύλλων.
Και μετά τι κάνουν; Αρχικά, η Medicago εισάγει μια συνθετική ιική αλληλουχία SARS-CoV-2 σε έναν ειδικό για φυτό βακτηριακό φορέα, ο οποίος πολλαπλασιάζεται και χρησιμοποιείται για να μολύνει τα φυτά.
Στη συνέχεια, η εταιρεία βυθίζει τα φυτά μέσα σε ένα διάλυμα που περιέχει τον φορέα και εφαρμόζει πίεση κενού. Τα φύλλα δρουν σαν σφουγγάρια και απορροφούν το διάλυμα », είπε ο Nicolas Petit, διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείες.
Όταν τα φυτά μολυνθούν αποθηκεύονται για 4 με 6 ημέρες κατά την διάρκεια των οποίων τα κύτταρά τους ενεργούν σαν μίνι-εργοστάσια για την παραγωγή σωματιδίων που μοιάζουν με ιούς.
Το φυτό benthamiana έχει ένα πολύ αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο σημαίνει ότι το γενετικό του υλικό μπορεί να φιλοξενηθεί από το φυτό χωρίς να απορροφηθεί. Αυτό δίνει στην εταιρεία το παράθυρο να δημιουργήσει τις δικές τις πρωτεΐνες προτού τα φυτά αναγνωρίσουν ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά και αρχίζουν να αυτοκαταστρέφονται.
Μετά σειρά έχει η συγκομιδή. Κατά την διάρκεια αυτού του βήματος η Medicago συλλέγει τα φύλλα και τα ανακατεύει με ένα διάλυμα το οποίο το λένε «σούπα». Από αυτό το διάλυμα οι εργάτες απομονώνουν το υλικό που χρησιμοποιείται για το εμβόλιο.
Ο καθαρισμός σηματοδοτεί το τελικό βήμα, παράλληλα με τις δοκιμές ποιότητας και ποιότητας. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου έξι με οκτώ εβδομάδες.
Η εταιρεία βασίζεται επί του παρόντος σε ένα εργοστάσιο στο Research Triangle Park της Βόρειας Καρολίνας για το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευής των εμβολίων.
Η Medicago δημιούργησε το εργοστάσιο το 2010 μέσω συνεργασίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να αποδείξει την επεκτασιμότητα της πλατφόρμας εμβολίων με βάση τα φυτά.
Επίσης, κατασκευάζει ένα συγκρότημα 473.612 τετραγωνικών μέτρων στην πόλη του Κεμπέκ, όπου θα μπορούσε να παράγει 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου πανδημίας ετησίως, δήλωσε ο Petit.
Η εταιρεία έχει επενδύσει 202 εκατομμύρια δολάρια στο εργοστάσιο, ενώ η καναδική κυβέρνηση έχει διαθέσει 143 εκατομμύρια δολάρια. Η εγκατάσταση θα απασχολεί μελλοντικά περίπου 500 εργαζόμενους.
Το εμβόλιο είναι αρκετά πίσω από αυτά των Pfizer, Moderna and Johnson & Johnson ωστόσο η εταιρεία πιστεύει ότι τους επόμενους μήνες ή χρόνια θα της βγει σε καλό…
Εξάλλου, τα στοιχεία από τις πρώτες έρευνες δείχνουν ότι το εμβόλιο της είναι ασφαλές, ανεκτικό και ότι πυροδοτεί ανοσοαπόκριση κατά του κορονοϊού.