Η «επέλαση» του κορονονϊού διατάραξε τον τρόπο εργασίας και τις επαγγελματικές διεργασίες σχεδόν όλων των τομέων. Ειδικά στο πεδίο των συνεδρίων, πάγωσε τη διεξαγωγή τους διεθνώς, κάποια ακυρώθηκαν άλλα αναβλήθηκαν αλλά σε κάθε περίπτωση έχει ωθήσει τους διοργανωτές να στραφούν σε ψηφιακές λύσεις.
Στοιχεία του HAPCO, του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων κάνουν λόγο για ακύρωση του 20% των συνεδρίων διεθνώς, με τα υπόλοιπα να μετατίθενται για το 2021. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει απώλεια περίπου 1,7 δισ. ευρώ (70% του ετήσιου κύκλου εργασιών συνεδρίων).
Δεν προκαλεί, μάλλον, έκπληξη που η εξελισσόμενη κατάσταση έχει οδηγήσει και σε μια αναθεώρηση της χρηματοδότησης των συνεδρίων από τις εταιρείες χορηγούς, οι οποίες αποφασίζουν να μειώσουν τα ποσά που διαθέτουν.
Μάλιστα, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) συνέστησε στις εταιρίες μέλη του να μειώσουν δραστικά το ύψος των ποσών που διαθέτουν για επιχουρηγούμενες εγγραφές και χορηγίες. Εκτιμάται ότι η μείωση αγγίζει το 80%.
Άλλωστε, διεθνώς οι συμμετοχές σε ψηφιακά συνέδρια μπορεί να είναι δωρεάν ή με «ψαλιδισμένες» τιμές, τα κόστη διοργάνωσης είναι σαφώς μικρότερα. Τα διαδικτυακά συνέδρια επιτρέπουν περισσότερους συμμετέχοντες και μικρότερο κόστος και άρα μάλλον δεν φαίνεται να δικαιολογούν χορηγίες που, σύμφωνα με όσα ορίζει ο ΕΟΦ, μπορούσαν να φθάσουν έως και τις 30 χιλιάδες ευρώ.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία σύγκρισης 6 διεθνών συνεδρίων στα πεδία του Σακχαρώδους Διαβήτη, των Ρευματικών Νοσημάτων, της Ογκολογίας, της Πνευμολογίας και της Αλλεργιολογίας. Συγκεκριμένα καταγράφεται μείωση στο μέσο κόστος εγγραφής για τα μέλη των Επιστημονικών Εταιρειών στα 136 ευρώ από 647 ευρώ και για τα μη μέλη στα 260 ευρώ από 843 ευρώ. Ακόμη και στα δορυφορικά συμπόσια το μέσο κόστος μειώθηκε στις 11,5 χιλιάδες ευρώ από 40 χιλιάδες.
Η σύσταση για μείωση των ποσών που χορηγούνται, όμως, προκάλεσε, μάλλον αναπόφευκτα, αντιδράσεις σε κάποιους κύκλους της επιστημονικής κοινότητας.
Μια επιστολή, που εκφράζει ενστάσεις για τη σύσταση του ΣΦΕΕ, απεστάλη πρόσφατα στο Σύνδεσμο από Ιατρική Εταιρεία, επικεφαλής της οποίας είναι σημαντικός Έλληνας επιστήμονας.
Στην επιστολή, ο επικεφαλής της ιατρικής εταιρείας αναφέρει πως δεν είναι κατανοητό στους ιατρούς η εισήγηση της περιστολής των χορηγιών, που αποτελούν το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τη διοργάνωση εκδηλώσεων που εστιάζουν στη συνεχή εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας. Κυρίως, όμως, προκαλείται εντύπωση μια τέτοια σύσταση, «όταν οι διαδικτυακές εκδηλώσεις απαλλάσσουν από μεγάλο κόστος τις φαρμακευτικές εταιρείες (κόστος εγγραφής, έξοδα μετακίνησης και διαμονής), ενώ η προβολή τους και η διάδραση με τους επαγγελματίες εγείας δεν ακυρώνεται, καθώς προτείνεται η ύπαρξη ψηφιακών stands». Εκτιμάται, δε, πως οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν έχουν θιγεί από την πανδημία γιατί δεν έχει σταματήσει η συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων για τους ασθενείς.
Στην επιστολή η πανδημία χαρακτηρίζεται πρόσχημα για να σταματήσει η στήριξη των επιστημονικών εταιριών και να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για τις επιχειρήσεις, αλλά εκφράζεται η ευχή ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα ακολουθήσουν τη σύσταση.