O COVID-19 δεν είναι απλώς μία καταστροφική για τη δημόσια υγεία ασθένεια. Οι προεκτάσεις της είναι τεράστιες. Το γεγονός και μόνο ότι η παγκόσμια κοινότητα έχει πέσει πάνω στην επίλυση του προβλήματος έχει αναγκαστικά περιθωριοποιήσει αλλά ζητήματα μείζονος σημασίας.
Όπως οι νέες θεραπείες για άλλες ασθένειες, οι οποίες έχουν καθυστερήσει να λανσαριστούν παρόλο που έχουν εγκριθεί.
Καθυστερήσεις στο λανσάρισμα εγκεκριμένων φαρμάκων
H Αμερικάνικη Ένωση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει εγκρίνει περισσότερα από 30 νέα φάρμακα από τον περασμένο Γενάρη αλλά τουλάχιστον 5 φαρμακευτικές εταιρείες συμπεριλαμβανομένων της Bristol Myers Squibb, της Sanofi, της Neurocrine Biosciences, της Endo Pharmaceuticals και της Aimmune έχουν τροποποιήσει τα πλάνα ενεργοποίησής τους.
Περισσότερα φάρμακα ίσως καθυστερήσουν, καθώς το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της πανδημίας που έχει στερήσει τη ζωή σε πάνω από 500 χιλιάδες άτομα παγκοσμίως.
"Δε θεωρούμε ότι θα υπάρχει μία νέα κανονικότητα μέχρι να παρασκευαστεί το εμβόλιο κατά του COVID-19. Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε αυτό τον ενδιαφέρον κόσμο για κάποιο καιρό ακόμα» ανέφερε ότι πρόεδρος τηςAlnylam Pharmaceuticals, Μπάρι Γκριν, που αναπτύσσει θεραπείες κατά γενετικών δυσλειτουργιών.
Το λανσάρισμα φαρμάκων είναι μία ακριβή και περίπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει συζητήσεις με γιατρούς, συντονισμό των προμηθειών, διαφημιστικές καμπάνιες και συνεργασία με φαρμακευτικές και κλινικές. Όλα αυτά έχουν δυσκολέψει κατά τη διάρκεια της πανδημίας και λόγω των διάφορων περιορισμών.
Αυτά φυσικά, είναι δυσάρεστα νέα για πολλούς ασθενείς και τους φαρμακοποιούς.
Οι καθυστερήσεις μπορούν να κοστίσουν στις εταιρείες πάνω από 1/4 των υπολογισμένων πωλήσεων για το 2020 (πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια) όσον αφορά τα προϊόντα που εγκρίθηκαν από την FDA.
Οι καθυστερήσεις επηρεάζουν περισσότερες τις θεραπείες για τις ασθένειες που είναι λιγότερο οξείες, η λιγότερο επικερδείς για τους φαρμακοποιούς, καθώς η βιομηχανία δίνει προτεραιότητα στα πιο υποσχόμενα νέα φάρμακα.
«Είναι σαφές ότι οι ασθένειες που είναι λιγότερο σοβαρές θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις πωλήσεις» ανέφερε ο CEO της Eli Lilly, David Ricks.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα
Ως εκ τούτου, οι ασθενείς με τη νόσο του Πάρκινσον για παράδειγμα βλέπουν δυσαρεστημένοι το φάρμακο τους να καθυστερεί να φτάσει στα χέρια τους. Υπάρχουν και άλλα φάρμακα για το Πάρκινσον αλλά δε δουλεύουν το ίδιο καλά σε όλους τους ασθενείς.
Επιπλέον, το πρώτο φάρμακο για την αλλεργία σε φυστίκια μπήκε στη λίστα αναμονής, καθώς ο COVID-19 καθυστέρησε το λανσάρισμα του. Επίσης, το φάρμακο πολλαπλής σκλήρυνσης Zeposia καθυστέρησε 3 μήνες από την Bristol Mayers για να κυκλοφορήσει τελικά τον Ιούνιο.
Γι΄αυτό το λόγο, όσο πιο γρήγορα η παγκόσμια κοινότητα ξεπεράσει την πανδημία τόσο το καλύτερο για τους ασθενείς με άλλες ασθένειες που περιμένουν τις νέες αποτελεσματικές θεραπείες.
Σχεδόν μισή ντουζίνα φαρμάκων είναι προγραμματισμένα να επανεξεταστούν από τον FDA τον προσεχή μήνα, συμπεριλαμβανομένου του φαρμάκου της Ultragenyx Pharmaceutical Inc’s για γενετικές διαταραχές, καθώς και η θεραπεία Xiaflex της Endo, που θα ενεργοποιηθεί καθυστερημένα αργότερα μέσα στο χρόνο.
Η πρόοδος των συγκεκριμένων project, πάντως, μπορεί να επηρεαστεί από τις εξελίξεις της πανδημίας,.
Οι συνταγογραφήσεις σε πολλά μέρη του κόσμου έχουν μειωθεί καθώς τα ιατρικά γραφεία έχουν κλείσει για μη επείγουσες δουλειές και η διαδικασία έγκρισης θεραπείας για ασθενείς έχει επιβραδυνθεί. Για τα ίδια προϊόντα κάθε ασθενής χρειάζεται αποδεικτικά προηγούμενων εγκρίσεων, πολλά τεστ και πολλή γραφειοκρατία. Στον παλιότερο κόσμο αυτό ήταν δύσκολο. Στο σημερινό αυτό θα είναι αδύνατο.
ΠΗΓΗ: https://reut.rs/3dQLWmu