Η Βρετανία ενέκρινε το εμβόλιο κατά της COVID-19 της Pfizer αυτόν τον μήνα, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι θα μπει ένα τέλος στον ιό που σκότωσε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο παγκοσμίως.
Η Αμνηστία και άλλοι οργανισμοί, όπως το Frontline AIDS, το Global Justice Now και η Oxfam, κάλεσαν τις κυβερνήσεις και τη φαρμακευτική βιομηχανία να αναλάβουν δράση για να διασφαλίσουν ότι τα εμβόλια μοιράζονται σε όλους.
Η ΠΟΥ έχει υποστηρίξει ένα παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολίων γνωστό ως COVAX, το οποίο επιδιώκει να διασφαλίσει τη δίκαιη διανομή εμβολίων και έχουν προσχωρήσει 189 χώρες. Ωστόσο, ορισμένες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν εγγραφεί, έχοντας εξασφαλίσει διμερείς συμφωνίες. Η COVAX ελπίζει να προσφέρει περίπου 2 δισεκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 2021, αλλά αυτό θα αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 20% των πληθυσμών των χωρών που αποτελούν μέρος του μηχανισμού.
Πολλά εμβόλια στα χέρια των λίγων πλουσίων
«Σχεδόν 70 φτωχές χώρες θα μπορούν να εμβολιάσουν μόνο ένα στα δέκα άτομα κατά της COVID-19 τον επόμενο χρόνο, εκτός εάν ληφθούν επείγοντα μέτρα», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία, βάσει πρόσφατων υπολογισμών.
«Τα ενημερωμένα στοιχεία δείχνουν ότι πλούσιες χώρες που αντιπροσωπεύουν μόλις το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν αγοράσει το 53% όλων των πιο υποσχόμενων εμβολίων μέχρι στιγμής», ανέφερε.
Η Αμνηστία είπε ότι ο Καναδάς ήταν η χώρα που είχε αγοράσει τις περισσότερες λήψεις, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του πληθυσμού του με αρκετές δόσεις για να εμβολιάσουν κάθε Καναδό πέντε φορές.
Η οργάνωση προέτρεψε την υποστήριξη μιας πρότασης που υποβλήθηκε από τη Νότια Αφρική και την Ινδία προς το Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για εμβόλια, δοκιμές και θεραπείες COVID-19.
ΠΗΓΗ: Reuters