Ευκαιρία δυναμικότερης εισόδου στο διεθνή χάρτη των κλινικών μελετών έχει χώρα μας, τόνισε ο Alex Dorr, Medical Director Europe South της φαρμακευτικής εταιρείας AbbVie, μιλώντας στο πλαίσιο του 9ου Clinical Research Conference. Η βιοφαρμακευτική εταιρεία έχει ένα σημαντικό παγκόσμιο επενδυτικό αποτύπωμα σε Έρευνα & Ανάπτυξη, στο οποίο ξεχωριστή θέση έχει χώρα μας χάρη στο διεθνή κόμβο Κλινικών Μελετών που έχει δημιουργήσει η AbbVie και ο οποίος εδρεύει στην Αθήνα.
Όπως εξήγησε ο κ. Dorr, η Ελλάδα μπορεί να μπει ακόμα πιο δυναμικά στον διεθνή χάρτη των κλινικών μελετών, μέσα από την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στο «επενδυτικό» clawback, τη δημιουργία Εθνικού Σχεδίου για τις Κλινικές Μελέτες και την ενίσχυση της πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών στην φαρμακευτική καινοτομία.
Εκτίμησε πως η χώρα μας πρέπει να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένους θεραπευτικούς τομείς, όπως η αιματολογία και η ογκολογία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αντιμετώπισης της γραφειοκορατίας.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Dorr αφού παρουσίασε το παγκόσμιο επενδυτικό αποτύπωμα της εταιρείας σε Έρευνα και Ανάπτυξη, πρότεινε μια σειρά από στοχευμένες λύσεις στα πιο κοινά προβλήματα που συναντώνται διεθνώς στα πλαίσια της διεξαγωγής κλινικών μελετών.
Ήταν όμως το πλαίσιο κλινικών μελετών της Δανίας που εκτιμάται ότι μπορεί να βρει αποτελεσματικότερη εφαρμογή στα ελληνικά δεδομένα.
Ειδικότερα, ο κ. Dorr εστίασε στο Εθνικό Γραφείο Κλινικών Μελετών της Δανίας, το οποίο μπορεί να αποτελέσει μια καλή πρακτική για την Ελλάδα. Το Γραφεί αυτό θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση του βασικότερου εμποδίου στην ανάπτυξη των κλινικών μελετών στη χώρα μας σήμερα, τις καθυστερήσεις που καταγράφονται για την έναρξη μιας κλινικής έρευνας στα νοσοκομεία.
Επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη της AbbVie στη χώρα μας, ο κ. Dorr τόνισε ότι στο διεθνή κόμβο Κλινικών Μελετών της εταιρείας που εδρεύει στην Αθήνα η εταιρεία απασχολεί 40 ταλαντούχους επιστήμονες πραγματοποιώντας επενδύσεις σε κλινικές μελέτες ύψους €2,5 εκατ. σε ετήσια βάση, με το σύνολο της επένδυσης της εταιρείας σε δραστηριότητες Έρευνας & Ανάπτυξης στη χώρα να αγγίζει τα €6 εκατ. ετησίως.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, παρά την πανδημία, οι κλινικές μελέτες στη χώρα μας αυξήθηκαν το 2020, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Μέχρι σήμερα, εγκρίθηκαν από τον ΕΟΦ 158 πρωτόκολλα, από τα οποία 15 αφορούσαν τη νόσο COVID-19, ενώ το 2019 είχαν εγκριθεί 151 μελέτες. Σύμφωνα δε με τον Υφυπουργό Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη, είναι στην τελική ευθεία η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που αφορά τον συμψηφισμό επενδύσεων με μέρος του clawback. Το ποσό φέτος θα είναι 100 εκατ. (έναντι 50 εκατ. πέρσι), ενώ οι φαρμακευτικές ζητούσαν να αυξηθεί στα 150 εκατ.