73 χώρες έχουν προειδοποιήσει ότι κινδυνεύουν να ξεμείνουν από τα αντιρετροϊκα (ARV) φαρμακα ως αποτέλεσμα του κορονοϊού σύμφωνα με μία νέα έρευνα του Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που διεξήχθη ενόψει του διετούς διεθνούς συνεδρίου για το AIDS. 24 χώρες ανέφεραν ότι είτε είχαν πολύ λίγα αποθέματα αντριρετροΪκών φαρμάκων είτε υπήρχαν διακοπές στην προημήθεια αυτών των σωτήριων φαρμάκων.
Αυτή η έρευνα έρχεται σε συνέχεια μίας που πραγματοποίησε ο ΠΟΥ και η UNAIDS, που προέβλεπε εξάμηνη διακοπή στην πρόσβαση σε ARV και κατ΄επέκταση σε διπλασιασμό των θανάτων από AIDS μόνο στην υπό-Σαχάρια Αφρική το 2020.
Το 2019, ένας εκτιμώμενος αριθμός 8,3 εκατομμυρίων ανθρώπων επωφελήθηκε από αντιρετροϊκά σε 24 χώρες. Αυτές οι χώρες τώρα αντιμετωπίζουν ελλείψεις στις προμήθειες. Αυτό εκπροσωπεί το 1/3 (33%) όλων των ανθρώπων που λαμβάνουν θεραπεία για τον HIV. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τον HIV, τα αντιρετροϊκά μπορούν να ελέγξουν τον ιό και προλαμβάνει τη σεξουαλική μετάδοση σε άλλα άτομα.
Ανάμεσα στους λόγους για τις διακοπές ήταν η αποτυχία των προμηθευτών να παραδώσουν τα ARV στην ώρα τους, το κλείσιμο υπερησιών μεταφοράς από αέρα σε συνδυασμό με την περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας ως αποτέλεσμα της πανδημίας.
«Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ ανησυχητικά. Οι χώρες και οι συνεργατές ανάπτυξής του πρέπει να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να συνεχίσει η πρόσβαση στη θεραπεία του HIV. Δε μπορούμε να αφήσιυμε την πανδημίας να σβήσει όσα έχουμε πετύχει όσον αφορά τη συγκεκριμένη ασθένεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους.
Καθυστερημένη πρόοδος
Σύμφωνα με δεδομένα για του ΠΟΥ και της UNAIDS, οι νέες μολύνσεις HIV έπεσαν κατά 39% από το 2000 έως το 2019. Οι θάνατοι από HIV έπεσαν κατά 51% την ίδια περίοδο και περίπου 15 εκατ. ζωές σώθηκαν μέσω αντιρετροϊκών θεραπειών.
Ωστόσο, η πρόοδος προς παγκόσμιος στόχους καθυστερεί. Τα τελευταία 2 χρόνια, ο ετήσιος αριθμός νέων μολύνσεων από HIV έχουν σταθεροποιηθεί στις 1,7 εκατ. μολύνσεις. Υπήρχε μόνο μία μικρή πτώση στους θανάτους από 730 χιλιάδες το 2018 στους 690 χιλιάδες το 2019. Παρά τη σταθερή ανάπτυξη στην κλιμάκωση της κάλυψης της θεραπείας, με πάνω από 25 εκατ. ανθρώπους να χρειάζονται αντιρετροϊκά, θεωρείται βέβαιο ότι μέσα στο 2020 δε θα επιτευχθεί ο στόχος.