Οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρωπους υπολογίζεται ότι θα γίνουν με τη συμμετοχή πάνω από 6.000 ανθρώπων μέσα στον Μάιο. Η κίνηση αυτή των φαρμακευτικών εταιρειών γινεται στην προσπάθειά τους να δείξουν ότι τα εμβόλια που δοκιμάζονται είναι αρκετά ασφαλή για ανθρώπινη χρήση. Στόχος τους είναι να περάσουν στη δεύτερη φάση ανάπτυξης του εμβολίου γρήγορα αλλά κυρίως η τρίτη φάση να είναι αποτελεσματική. Αν εγκριθεί όμως ακόμα και την τελευταία στιγμή το εμβόλιο που παρασκευάζεται στην Οξφόρδη από το Ινστιτούτο Jenner, πιστεύεται ότι θα είναι έτοιμο μέχρι και τον Σεπτέμβριο αν όλα πάνε κατ ευχήν.
Η πρώτη δόση του εμβολίου της ομάδας αυτής έχει δοκιμαστεί σε έξι πιθήκους στο εργαστήριο Rocky Mountain του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας στη Μοντάνα, οι οποίοι στη συνέχεια εκτέθηκαν σε άφθονες ποσότητες του ιού που προκαλούν COVID-19. Παρόλα αυτά, 28 μέρες αργότερα οι πίθηκοι ήταν υγιείς.
Οι μακάκοι είναι πολύ κοντά στον ανθρώπινο οργανισμό, οπότε τα δεδομένα αυτά δίνουν ελπίδες για την γρήγορη παρασκευή εμβολίου.
Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα αυτή είναι σε εξέλιξη καθώς μένουν να αναλυθούν και άλλα δεδομένα. Οι μελέτες της Moderna της Pfizer και της BioNTech’s είναι παρόμοιες, ωστόσο το δείγμα των ασθενών που λαμβάνουν μέρος είναι μικρότερα.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι η ομάδα της Οξφόρδης έχει ως υπέυθυνο τον Adrian Hill, ειδικό ο οποίος εργάζεται καθόλη τη διάρκεια την καριέρας του γύρω από την ανάπτυξη εμβολίου κατά της ελονοσίας. Ένα ακόμα σημαντικό μέλος της ομάδας αυτής στην Οξφόρδη είναι η Sarah Gilbert η οποία έχει δουλέψει πάνω στον κορονοϊό που προκαλούσε τον MERS.
Το Ινστιτούτο Jenner είναι επίσης ένα από τα μεγαλύτερα ακαδημαϊκά κέντρα που εστιάζουν στην έρευνα για μη κερδοσκοπικούς εμβολιασμούς. Έχει ακόμη, και το δικό του πιλοτικό εργοστάσιο παραγωγής που μπορεί να φτιάξει έως και 1.000 δόσεις. Ήδη μάλιστα από το 2014, είχαν αναπτύξει ένα εμβόλιο κατά ενός κορονοϊού για μαζική παραγωγή, το οποίο εάν φανεί ότι είναι αποτελεσματικό και κατά του Covid-19, θα μπορούσουσαν να παραχθούν ένα εκατομμύριο δόσεις.
Το εμβόλιο αυτό μπορεί να παραλάσσει το γονιδίωμα ενός παρόμοιου ιού. Έτσι, αυτό φαίνεται να είναι σε θέση μετά να εξουδετερώνει όλες τις επιδράσεις που επιφέρει η νόσος Covid -19. Μετά την χορήγηση της δόσης φαίνεται ότι μπορεί να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τη νόσο.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν ακόμα γραφειοκρατικά εμπόδια. Δεν έχουν βρει επίσης την εταιρεία εκείνη που θα μπορούσε να βγάλει το εμβόλιο στην αγορά και για αυτό έχουν αρκετές επαφές και συζητήσεις. Οι ερευνητές τονίζουν επίσης ότι κανείς δεν πρόκειται να βγάλει πολλά χρήματα από την παρασκευή του εμβολίου αυτού. Στόχος του είναι να βγει και να βγει γρήγορα.
Aπόδοση από το https://www.biospace.com