Μέχρι σήμερα η ρεμδεσιβίρη και η δεξαμεθαζόνη είναι τα μόνα φάρμακα που επιτρέπονται για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η μεγαλύτερη μελέτη σχετικά με την αποτελεσματικότητα του ρεμδεσιβίρης, που διεξήχθη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), έδειξε στις 15 Οκτωβρίου ότι είχε μικρή ή καθόλου επίδραση, σε αντίθεση με προηγούμενες δοκιμές.
Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα προσωρινά δεδομένα από τη δοκιμή Αλληλεγγύης του ΠΟΥ «η ρεμδεσιβίρη έχει πλέον ταξινομηθεί ως φάρμακο που δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε τακτικά σε ασθενείς με COVID-19», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ESICM), Jozef Kesecioglu σε μια συνέντευξη με το Reuters.
Ο Kesecioglu είπε ότι η σύσταση θα συζητηθεί σε μια επιστημονική εργασία για τις θεραπείες COVID που ετοιμάζει η ESICM με την Εταιρεία Ιατρικής Κρίσιμης Φροντίδας, έναν άλλο φορέα εντατικής θεραπείας, που αναμένεται να δημοσιευθεί έως τον Ιανουάριο.
Η πρώτη έκδοση του εγγράφου, που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο, ανέφερε ότι δεν υπήρχαν αρκετές πληροφορίες για να προταθεί η χρήση της ρεμδεσιβίρης και άλλων αντιιικών σε ασθενείς με κρίσιμη ασθένεια COVID-19.
Τι απαντά η Gilead για το φάρμακο της
Η Gilead, η οποία παράγει το φάρμακο αμφισβήτησε τα ευρήματα του ΠΟΥ σε μια ηλεκτρονική δήλωση: «Είμαστε βέβαιοι ότι οι γιατροί στις πρώτες γραμμές αναγνωρίζουν το κλινικό όφελος της ρεμδεσιβίρης βάσει ισχυρών στοιχείων από πολλαπλές τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες μελέτες».
Το ESICM εκπροσωπεί χιλιάδες αναισθησιολόγους, αναπνευστικούς ιατρούς, νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες κρίσιμης φροντίδας σε περισσότερες από 120 χώρες. Ενώ οι γιατροί και τα νοσοκομεία δεν υποχρεούνται να ακολουθήσουν τις συμβουλές του, η σύστασή του θα μπορούσε να περιορίσει τη χρήση του φαρμάκου.