Άλλες δύο φαρμακευτικές εταιρείες η Dynavax and Sinovac ενώνουν τις δυνάμεις τους για την παρασκευή εμβολίου κατά του κορονοϊού. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Dynavax αποφασίζει να συνεργαστεί με μια άλλη εταιρεία για το σκοπό αυτό. Τον Μάρτιο, η εταιρεία με έδρα το San Francisco έκανε “συμμαχία” με τις Coalition for Epidemic Preparedness Innovations και Clover Pharmaceuticals για την προσπάθεια παρασκευής ενός εμβολίου που θα μας σώσει από τον Covid-19, σύμφωνα με το fiercebiotech.com.
Η Dynavax παρέχει στην ουσία τον ανοσοενισχυτικό υποδοχέα 9, CpG 1018 για να ενισχύσει την ανοσολογική ανταπόκριση των ασθενών στα εμβόλια. Το ανοσοενισχυτικό χρησιμοποιείται ήδη στο εμβόλιο της ηπατίτιδας Β της Dynavax, Heplisav-B.
Στη "μάχη" της παρασκευής του εμβολίου, ρίχνονται και οι GlaxoSmithKline and Vir Biotechnology, οι οποίες και έκαναν συμμαχία νωρίτερα μέσα στο μήνα.
Επίσης, οι Amgen and Adaptive Biotechnologies εργάζονται πάνω στα αντισώματα τα οποία θα μπορούσαν να μας θεραπεύσουν και να παρεμποδίσουν την μόλυνση. Από την άλλη, η Takeda και η CSL Behring ηγούνται της θεραπείας που βασίζεται στο πλάσμα. Οι δυο εταιρείες δημιούργησαν συμμαχία με άλλες εταιρείες, με στόχο να παρασκευάσουν ένα φάρμακο, το οποίο θα βασίζεται στο πλάσμα των ασθενών που ιάθηκαν.
Παθητική ανοσοποίηση
Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό ότι η "παθητική μέθοδος αντισωμάτων” (passive antibody therapy) ή πιο απλά παθητική ανοσοποίηση, υπάρχει από το 1930 και μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη καθώς από ότι φαίνεται δεν απαιτεί τόσο χρόνο όσο η παρασκευή ενός εμβολίου.
Στη μέθοδο αυτή οι ειδικοί παίρνουν αίμα από κάποιον άρρωστο που έχει τον ιό και έχει αναρρώσει. Χρησιμοποιώντας τον ορό - το μέρος που περιέχει αντισώματα που καταπολεμούν τη μόλυνση - οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα είναι σε θέση να κάνουν την εγχυση στο άλλο άτομο, είτε προλαμβάνοντας μια μόλυνση, είτε βοηθώντας την να την καταπολεμήσει.
'Ερχεται νέα κλινική μελέτη σε έξι ελληνικά νοσοκομεία
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μια μεγάλη κλινική μελέτη που αφορά χορήγηση πλάσματος ξεκινά σε 6 μεγάλα νοσοκομεία.
Η θεραπεία έχει ήδη εγκριθεί, από την Επιτροπή Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες του υπουργείου Υγείας (10 Απριλίου) και από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα» (15 Απριλίου). Μένει τώρα η έγκριση από τα Επιστημονικά Συμβούλια και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, η οποία αναμένεται να δοθεί τις αμέσως επόμενες μέρες, προκειμένου να ξεκινήσει η μελέτη. Περισσότερα σχετικά με την μελέτη ΕΔΩ.
Διαβάστε επίσης:
Τσιόδρας: Οι μελέτες με αντισώματα θα βοηθήσουν να καταλάβουμε την συμπεριφορά του κορονοϊού
Αυτά είναι τα φάρμακα στα οποία ελπίζουν οι επιστήμονες - Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα