Ελπίδες από τρία διαφορετικά εμβόλια
Με την έγκριση που έλαβε, η Moderna είναι πλέον η τρίτη εταιρεία που μπαίνει στη Φάση ΙΙ των κλινικών μελετών (μελέτες σε ανθρώπες). Είχαν προηγηθεί δύο ερευνητικές ομάδες στην Κίνα και στην Οξφόρδη. Οι πρώτες μελέτες που έγιναν σε πειραματόζωα δίνουν ελπίδες καθώς φαίνεται ότι μπορούν να “νικήσουν¨τον κορονοϊό.
Στην Οξφόρδη, το υποψήφιο εμβόλιο μπήκε απ' ευθείας στην Φάση ΙΙ των κλινικών μελετών. γιατί οι ερευνητές είχαν ήδη στοιχεία ασφαλείας από κλινικές μελέτες παρόμοιου εμβολίου εναντίον ενός άλλου κορονοϊού. Ο κορονοϊός αυτός προκαλεί ένα άλλο σοβαρό αναπνευστικό σύνδρομο, το MERS και από φαίνεται το εμβόλιο αυτό είναι σε θέση να το καταπολεμήσει.
Σε 15 ημέρες καλύτερη η εικόνα για την επιδημία στην Ελλάδα
Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, ο εκπρόσωπος του, Σωτήρης Τσιόδρας, σημείωσε ότι μετά από 15 μέρες θα υπάρχουν πιο ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία του COVID-19 στη χώρα.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «ο αναπαραγωγικός ρυθμός της πανδημίας εξακολουθεί να παραμένει κάτω του 1. Εμείς οι επιστήμονες εισηγούμαστε εφαρμογή περιοριστικών μέτρων αν δούμε ότι υπάρχει αύξηση σε επιδημιολογικά δεδομένα. Δεν είναι μόνο το Ro. Είναι η κατάληψη σε κλίνες ΜΕΘ. Είναι η κατάληψη στις νοσηλευτικές μονάδες κλινών, οι οποίες σχετίζονται με τον ιό. Είμαστε σε επιφυλακή.
Δεν έχουμε δει αυτή τη στιγμή κάποια αύξηση. Είναι νωρίς ακόμα. Θα υπάρξουν τουλάχιστον άλλες 10 μέρες για να είμαστε πιο σίγουροι γι΄αυτό που θα λέμε και θα παρακολουθούμε σταδιακά τι γίνεται στην κοινότητα. Σε 15 μέρες θα ξέρουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια που κατευθυνόμαστε. Βλέπουμε με αισιοδοξία, βέβαια, ότι κάποιες που υλοποίησαν μερική άρση των μέτρων πιο νωρίς από μας είναι σε σχετικά καλό δρόμο. Αυτό μας δίνει μία καλή αίσθηση για τη συνέχεια. Γι΄αυτό προσέχουμε τη συμπεριφορά μας και αν συνεχίσουμε έτσι θα πάμε καλά».
Διαβάστε επίσης: Τσιόδρας: Έτσι ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα της αλλεργίας από αυτά του COVID-19
Πιθανό το δεύτερο κύμα το καλοκαίρι - Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί
Το γνωστο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας που έχει την έδρα του στη Γερμανία, Ρόμπερτ Κοχ, έκανε λόγο για ένα πιθανό δεύτερο κύμα αυτό το καλοκαίρι. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών και τα τα μαθητικά μοντέλα που έχουν στη διάθεσή τους, αλλά και τα δεδομένα που αφορούν άλλους κορονοϊούς υπάρχει μια μείωση της διασποράς των κορονοϊών, τη θερινή περίοδο περίπου 20 - 30%.
Ο κ. Τσιόδρας είχε τοποθετηθεί στο πρόσφατο παρελθόν ξανά επί του θέματος ως εξής: “ Δεν νομίζω ότι θα οδηγήσει σε εξαφάνιση της παρουσίας του ιού” ενώ τόνισε επίσης ότι σημαντικό ρόλο θα παίξει και η “εισαγωγή” κρουσμάτων από το εξωτερικό. “ Υπενθυμίζω ότι κάθε χρόνο έχουμε εισαγωγη περιστατικών γρίπης, από το Νότιο ημισφαίριο, που κυκλοφορεί ο ιός της γρίπης στην Αυστραλία, όπου έχει και πολλούς Έλληνες οι οποίοι έρχονται ως επισκέπτες στην Ελλάδα".
Οι αναφορές πανεπιστημιακών του ΕΚΠΑ για το θέμα
Πρόσφατα οι Καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Παρασκευής (Ιατρική Σχολή), Νίκος Θωμαΐδης (Τμήμα Χημείας) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνόψισαν τα δεδομένα που αφορούν στην επίδραση του κλίματος στον SARS-CoV-2.
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και τα υψηλότερα ποσοστά υγρασίας (65-75% RH) κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα οδηγήσουν πιθανόν σε μερική μείωση της μολυσματικότητας του SARS-CoV-2. Είναι αμφίβολο ότι αυτή η μείωση θα είναι αρκετή από μόνη της για τον καθολικό έλεγχο των μεταδόσεων του ιού.
Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός και βιταμίνη D: Ανησυχητικά τα στοιχεία για υποβιταμίνωση του 60% των Ελλήνων