Πρόσβαση στο αντιικό remdesivir και για ασθενείς με κορονοϊό στην Ελλάδα διασφαλίζει η Gilead. Όπως ανακοίνωσε, ο Γενικός Διευθυντής Ελλάδος – Κύπρου Gilead Sciences, Σάββας Χαραλαμπίδης εκτός από τις κλινικές μελέτες, στις οποίες διατίθεται δωρεάν το φάρμακο, το remdesivir έχει ήδη χορηγηθεί δωρεάν για τη θεραπεία περισσότερων από 1.700 ασθενών, στο πλαίσιο προγράμματος εξατομικευμένων αιτημάτων παρηγορητικής φροντίδας.
Παράλληλα, ήδη ξεκινά σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, πρόγραμμα δωρεάν διευρυμένης πρόσβασης, που θα επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε να φθάσει το φάρμακο στους ασθενείς που δυνητικά μπορούν να ωφεληθούν από τη θεραπεία.
«Αξιοποιούμε την εμπειρία και τεχνογνωσία που έχουμε συσσωρεύσει από δεκαετίες πρωτοποριακής έρευνας και ανάπτυξης αντιικών φαρμάκων, τα οποία άλλαξαν την πορεία απειλητικών για τη ζωή νόσων, όπως η HIV λοίμωξη και η Ηπατίτιδα C, και διαθέτουμε τους πόρους που απαιτούνται, προκειμένου – άμεσα – να προάγουμε δυνητικές θεραπείες για την COVID-19», αναφέρει η ανακοίνωση του κ. Χαραλαμπίδη.
Σε ό,τι αφορά τη ρεμντεσιβίρη (remdesivir) – ένα ερευνητικό φάρμακο, το οποίο δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση από καμία κανονιστική αρχή στον κόσμο και για καμία ένδειξη – η έρευνα της Gilead ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία. «Μέσα από πολλές δοκιμές, αποτυχίες και επαναλήψεις, ήμασταν σε θέση γρήγορα να αντιληφθούμε τη θεραπευτική δυναμική του remdesivir έναντι της COVID-19 και να αναλάβουμε άμεσα πρωτοβουλίες για να επιταχύνουμε την ανάπτυξή του», σημειώνει.
Ειδικότερα, η εταιρεία έσπευσε να προσδιορίσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του remdesivir ως δυνητικής θεραπείας. «Έχουμε ξεκινήσει κλινικές μελέτες Φάσης 3 σε χώρες με σημαντική επιδημιολογική επιβάρυνση, ενώ υποστηρίζουμε όλες τις κλινικές μελέτες επιστημονικών φορέων (μεταξύ άλλων NIAID – στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα – WHO, INSERM, κ.ά.) ανά τον κόσμο, παρέχοντας δωρεάν το ερευνητικό φάρμακο», προσθέτει.
Ακόμη επένδυσε στην αύξηση της δυνατότητας παραγωγής. «Ήδη από τον Ιανουάριο έχουμε αυξήσει κατά 30 φορές τη δυνατότητα παραγωγής του remdesivir, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο επάρκειας καμία άλλη από τις θεραπείες μας. Επίσης μειώσαμε τον χρόνο της εξαιρετικά πολυσύνθετης και χρονοβόρου διαδικασίας παραγωγής του από 12 σε 6 μήνες. Επιπλέον, δημιουργούμε μια κοινοπραξία φαρμακευτικών και χημικών εταιρειών, προκειμένου να επιταχύνουμε περαιτέρω την παραγωγή. Στόχος μας είναι να έχουμε έτοιμες προς διάθεση θεραπείες για 1 εκατομμύριο ασθενείς μέχρι το τέλος του 2020».
Η Gilead Science δεσμεύτηκε να διασφαλίσει πρόσβαση στο remdesivir, τώρα και μετά από μια δυνητική έγκριση.
Συγκεκριμένα, εκτός από τις κλινικές μελέτες, στις οποίες έχει διατεθεί «δωρεάν φάρμακο, το remdesivir έχει ήδη χορηγηθεί δωρεάν για τη θεραπεία περισσότερων από 1.700 ασθενών, στο πλαίσιο προγράμματος εξατομικευμένων αιτημάτων παρηγορητικής φροντίδας, ενώ, ήδη, ξεκινούμε σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, (δωρεάν) πρόγραμμα διευρυμένης πρόσβασης, προκειμένου να επιταχύνουμε την πρόσβαση στο φάρμακο για τους ασθενείς που δυνητικά μπορούν να ωφεληθούν από τη θεραπεία».