Πόσο σημαντικό είναι για τον καθένα από εμάς να μπορεί να εργάζεται και να προσφέρει;
Και πώς θα νιώθαμε εάν με τρόπο απροσδόκητο δεν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε;
Ερωτήσεις που, ειδικά για τον ασθενή με καρκίνο παχέος εντέρου, είναι ίσως περισσότερο δύσκολες και πολύπλοκες στην απάντησή τους.
Η Servier Hellas αφουγκραζόμενη τις ανάγκες και τους προβληματισμούς των ογκολογικών ασθενών όσον αφορά στην επιστροφή τους στην εργασία, εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν, και θέλοντας να φωτίσει τις διαδρομές αυτής της επιστροφής, σχεδίασε το πρόγραμμα MyComeback@Work, με κύριο μήνυμα «Η Ζωή μου, ο Χρόνος μου, η Επιλογή μου».
«Ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό της πρωτοβουλίας με ένα βασικό ερώτημα. Προσφέρουμε κάτι διαφορετικό στον ασθενή; Και σύντομα λάβαμε την απάντηση μέσα από ένα πραγματικό περιστατικό ασθενούς, ο οποίος τόσο ο ίδιος όσο και ο εργοδότης του ωφελήθηκαν σημαντικά από την καθοδήγηση που έλαβαν στο πλαίσιο του προγράμματος.
Ξεκινήσαμε με στόχο να ωφεληθεί έστω και ένας ασθενής και τελικά ωφεληθήκαμε εμείς οι ίδιοι, γιατί η προσπάθεια αυτή έδωσε αξία και νόημα σε αυτό για το οποίο εργαζόμαστε καθημερινά στη Servier Hellas. Και είμαστε βαθιά υπερήφανοι και χαρούμενοι για αυτό.», δήλωσε ο Ziad Matta, General Manager Servier Hellas & Cyprus.
«Για την υλοποίηση του προγράμματος ζητήσαμε την πολύτιμη συνεργασία ειδικών επιστημόνων και φορέων, που διαθέτουν άρτια τεχνογνωσία του αντικειμένου. Η αρχή έγινε με την εκπόνηση ενός εγχειριδίου, το οποίο δημιουργήθηκε με την προσδοκία να γίνει πυξίδα για όλους όσοι επιθυμούν να έχουν σωστή πληροφόρηση για την επιστροφή τους στην εργασία.
Δεν αρκεί, ωστόσο, μόνο μία πρωτοβουλία ιδιωτική. Χρειαζόμαστε τους συλλόγους ασθενών, χρειαζόμαστε την πολιτεία, τους φορείς εργοδοσίας, τους ειδικούς γιατρούς, την ογκολογική κοινότητα. Ώστε η επιστροφή στην εργασία να είναι επιλογή. Επιλογή όχι επιβίωσης, αλλά ζωής!», δήλωσε η Ρενάτα Τσέλλα, Marketing Project Manager Oncology Servier Hellas & Cyprus.
«Σύμφωνα με τις στατιστικές, 8 στους 10 των επιζώντων του καρκίνου εργάζονταν κατά τη διάρκεια της διάγνωσής τους και περίπου 9 στους 10 εξ’αυτών τα τελευταία χρόνια επιστρέφουν στην εργασία τους.
Η ομαλή επιστροφή προϋποθέτει τη στενή συνεργασία και ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ ασθενούς, εργοδότη, θεράποντος ιατρού και ιατρού εργασίας και προτείνεται συγκεκριμένο πλάνο για την προετοιμασία του εργασιακού περιβάλλοντος, το οποίο θα υποδεχθεί τον ασθενή.
Στόχος είναι να αποκαλέσουμε τον ασθενή και πάλι εργαζόμενο εφόσον ο ίδιος το επιθυμεί. Θέλουν οι ογκολογικοί ασθενείς να επιστρέψουν στην εργασία τους; Θέλουν. Μπορούν όμως; Μπορούν!», δήλωσε η Ιωάννα Παπά, Ειδικός Ιατρός Εργασίας.
«Ως Εταιρεία Μελέτης Καρκίνων Πεπτικού Συστήματος (ΕΜ-ΚΑΠΕΣ) έχουμε την τεχνογνωσία να βοηθήσουμε και καθώς στην ομάδα υπάρχουν όλες οι εμπλεκόμενες ειδικότητες, προχωρήσαμε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός έργου που είχε σαν σκοπό να συνταχθούν οδηγίες για ασθενείς σε διάφορα στάδια του καρκίνου του παχέος εντέρου. Και το κάναμε. Γιατί οι ασθενείς με καρκίνο έχουν το δικαίωμα να ζουν, όχι απλά να επιβιώνουν!», δήλωσε ο Γιάννης Σουγκλάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης.
Για την πρωτοβουλία MyComeback@Work, η Servier Hellas έλαβε την τιμητική διάκριση «Pharma for Society», στην επετειακή εκδήλωση «10 χρόνια Prix Galien Greece» την Τετάρτη 5 Απριλίου. Το βραβείο απένειμε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο οποίος συνεχάρη τη Servier Hellas για την προσφορά της στην κοινωνία μέσω του προγράμματος.