Η αλωπεκία, πρόκειται για αυτοάνοση ασθένεια κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους θύλακες των τριχών. Η ασθένεια αυτή άρχισε να κάνει τον γύρο του διαδικτύου πριν λίγο καιρό, αφότου η ηθοποιός Jada Pinkett Smith γνωστοποίησε ότι πάσχει από αυτήν. Όλοι θυμόμαστε εξάλλου τον έξαλλο σύζυγό της Γουίλ Σμιθ (Will Smith) να χαστουκίζει τον κωμικό Κρις Ροκ (Chris Rock) μετά από ένα άστοχο αστείο που έκανε σχετικά με την πάθησή της κατά την διάρκεια των Όσκαρ.
H αλωπεκία μπορεί να προκαλέσει είτε μόνιμη είτε προσωρινή απώλεια μαλλιών, η οποία μπορεί να επηρεάσει το τριχωτό της κεφαλής και το σώμα γενικά, γεγονός το οποίο οδηγεί σε συναισθηματική δυσφορία. Η τριχόπτωση (αλωπεκία) μπορεί να επηρεάσει μόνο το τριχωτό της κεφαλής ή ολόκληρο το σώμα σας και μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη. Μπορεί να είναι κληρονομική, να οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές, ιατρικά προβλήματα ή να επέρχεται λόγω γήρανσης. Ο καθένας μπορεί να χάσει τα μαλλιά του, αλλά είναι πιο συνηθισμένο στους άνδρες.
Το Baricitinib, το οποίο κατασκευάζεται από την αμερικανική φαρμακευτική Eli Lilly ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς κινάσης του Ιανού (JAK). Λειτουργεί παρεμβαίνοντας στην κυτταρική οδό που οδηγεί σε φλεγμονή. H έγκριση χρήσης του φαρμάκου αυτού κατά της αλωπεκίας έγινε βάση των αποτελεσμάτων δύο τυχαιοποιημένων, ελεγχόμενων κλινικών μελετών στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 1.200 ενήλικες με σοβαρή αλωπεκία.
Σε κάθε μελέτη οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες: στην ομάδα που έπαιρνε ψευδοφάρμακο, η ομάδα που έπαιρνε δύο μιλιγκράμ του φαρμάκου καθημερινά και η ομάδα που έπαιρνε 4 μιλιγκραμ δόσης κάθε μέρα. Μετά από 36 εβδομάδες, σχεδόν το 40% όσων πήραν μεγαλύτερη δόση είδαν τα μαλλιά τους να φυτρώνουν ξανά κατά 80%, κατά 23% σε σύγκριση με την ομάδα που πήρε χαμηλότερη δόση και 5% σε σύγκριση με την ομάδα που πήρε ψευδοφάρμακο. Περίπου το 45% των ατόμων που πήραν μεγαλύτερη δόση είδαν σημαντική αύξηση των βλεφαρίδων και των φρυδιών τους.
Παρενέργειες
Οι πιο συχνές παρενέργειες του φαρμάκου είναι οι ουρολοιμώξεις, οι πονοκέφαλοι, η ακμή, η υψηλή χοληστερόλη και η αύξηση ενός ενζύμου που ονομάζεται κρεατινοφωσφοκιναση (cpk) ή αλλιώς κινάση κρεατίνης. Οι προηγούμενες θεραπείες για την αλωπεκία περιλάμβαναν τοπικά φάρμακα ή άλλα φάρμακα που χορηγούνται δια του στόματος, αλλά αυτά θεωρήθηκαν πειραματικά και καμία δεν εγκρίθηκε.
Το Baricitinib είχε προηγουμένως εγκριθεί για τη θεραπεία της ρευματοειδής αρθρίτιδας και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού πήρε το «πράσινο φως» και για τη θεραπεία των ασθενών με κορονοϊό.
Πηγή: https://medicalxpress.com/news, https://www.mayoclinic.org